Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Predavanje o smilju
  • 11.07.2016. 18:00

Posjeta i predavanje stručnjaka s Korzike o smilju

Stručnjak s Korzike odlučio je prenijeti svoje znanje o smilju Hercegovcima.

Foto: babyandeve.ca
  • 835
  • 187
  • 0

U razdoblju od 03. do 15. srpnja, stručnjak sa Korzike za uzgoj i preradu smilja u posjeti je kod 15 vodećih uzgajivača i prerađivača smilja širom Hercegovine (Trebinje, Ljubinje, Bileća, Stolac, Mostar, Ljubuški, Široki Brijeg i Čapljina).

Ovu aktivnost organizirao je USAID/Sweden FARMA II projekt, a u realizaciju terenskih aktivnosti uključen je i REDAH. Cilj ove posjete jeste hercegovačkim proizvođačima prenijeti iskustva o uzgoju i preradi smilja s Korzike, obzirom da je ta regija pionir u uzgoju smilja u svijetu.

U proteklih desetak godina potražnja za smiljem na svjetskom tržištu je u konstantnom porastu, što je dovelo do njegove ugroženosti na prirodnim staništima u BiH i regiji, te je započeto s promocijom njegovog uzgoja. Od procijenjenih 80 hektara nasada smilja u 2014. godini, danas se procjenjuje da je pod smiljem u Hercegovini više od 1.000 hektara.

Izvoz eteričnih ulja 2 milijuna

Eterično ulje i proizvodi na bazi smilja su uglavnom namijenjeni izvoznim tržištima, te je prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden FARMA II projekta vrijednost izvoza ovih proizvoda u 2015. godini premašila 2 milijuna KM. Izvoz eteričnih ulja u 2015. godini iznosio je preko 3,2 milijuna KM, sa najvećim učešćem upravo ulja od smilja.

"Imajući u vidu porast proizvodnje smilja u BiH, ovom posjetom se žele stvoriti i pretpostavke za uspostavljanje jedinstvenog standarda kvaliteta za eterično ulje smilja porijeklom iz Hercegovine, što će omogućiti njegovo brendiranje i povećati mu prepoznatljivost i konkurentnost na svjetskom tržištu", priopćila je Asocijacija za ekonomski razvoj Redah.

Cijena od tri KM nije problem

Podsjećamo, kako je trenutno u tijeku otkup smilja u Hercegovini, te kako je njegova cijena tri KM po kilogramu. Iako su prve reakcije na cijenu bile burne, mnogi su odlučili prodati smilje po ovoj cijeni. Otkupljivači su "zatpani" smiljem, a uzgajivači najavljuju nove nasade.

Važno je istaknuti kako je smilje u Hercegovini u mnogima probudilo kreativnost. Naime, Mile Misir iz Knešpolja napravio je stroj za otkopavanje smilja, dok je Tomislav Karačić iz Tomislavgrada napravio stroj za branje smilja.

Foto: babyandeve.ca


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Hercegovina Cijena Korzika Bih Otkup


Autorica

Sanja Čović

Više [+]

Sanja je titulu magistra novinarstva stekla 2013. godine na mostarskom Sveučilištu. Već nekoliko godina radi na online portalima u BiH.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas