Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 20.09.2016. 08:00

Narcisi - zaštitnici kuća i stabala voća

Narcisi se sade tokom jeseni, a svojim mirisom tjeraju miševe, voluharice, zečeve i srne.

Foto: Pixabay.com/RococoNeko
  • 5.596
  • 401
  • 0

Jesen je vrijeme sadnje lukovica narcisa. Ovi vjesnici proljeća se mogu saditi do sredine oktobra, u zavisnosti od vremenskih prilika i kasnije. Sadnju obaviti najkasnije 2 do 4 sedmice prije temperatura smrzavanja. Narcisi pripadaju porodici Amaryldaceae. To su višegodišnje, veoma otporne biljke. Cvjetaju krajem zime i početkom proljeća, tokom marta i aprila.

Na cvjetnoj stabljici se razvija jedan cvijet. Cvijet se sastoji iz šest latica i trubaste korone. Osnovna boja cvjetova je bijela, žuta i narandžasta, a mogu biti jednobojni ili dvobojni. Selekcijom su dobiveni cvjetovi u drugačijim bojama. Listovi su dugački, linearni. Razmnožavaju se lukovicama. Jedna lukovica može da formira 5 do 7 novih lukovica.

Narcisi se često sade u kombinaciji sa zumbulima i tulipanima. Zbog sadržaja određenih materija narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i vjeverice, srne, zečeve. Zahvaljujući ovoj svojoj osobini narcisi se sade od davnina kao cvijeće koje čuva kuće i skladišta hrane od ovih štetočina.

Možemo ih saditi u voćnjacima kako bi zaštitili stabla od miševa i voluharica, ali im tokom vegetacije treba obezbjediti pola dana osunčanosti.

Uslovi za sadnju

Kod sadnje narcisa veoma je važno odabrati zdrave lukovice bez znakova truleži, oštećenja. Lukovice trebaju biti sjajne, sočne. Bolje je odabrati krupnije lukovice za sadnju, jer će dati krupnije cvjetove.

Moramo imati na umu da narcisi ostaju na istom mjestu 4 do 5 godina i za to vrijeme im je potrebno obezbjediti optimalne uslove. Ukoliko želimo dobiti krupne cvjetove za rezanje najbolje je presađivanje obavljati svake dvije godine. Mjesto za sadnju treba da je osunčano, ocjedito. Narcise saditi na mjesto koje je najmanje pola dana osunčano kako bi formirali cvijet. Nivo podzemne vode treba da je najmanje 60cm. Narcisi ne podnose zabareno zemljište. Na ovakvom zemljištu lukovice su podložne trulenju, izmrzavanju i propadanju.

Zbog sadržaja određenih materija narcisi odbijaju miševe i voluharice, ali i vjeverice, srne, zečeve.

Prilikom odabira mjesta za sadnju odabrati mjesto koje je zaštićeno od vjetrova, sa blagim nagibom (nema zadržavanja vode). Za sadnu odabrati ph neutralno ili slabo kiselo tlo. Najpogodnije je tlo sa ph vrijednostima 6,5 do 7. Postoje i narcisi koji vole bazno tlo. Ukoliko sadnju obavljamo u glinovito, teško tlo dodati pijesak, a u pjeskovito tlo glinu i kompost. Đubrenje obaviti tri mjeseca prije sadnje. Ukoliko se tlo đubri svježim stajnjakom đubrenje obaviti godinu dana prije sadnje. Svježe stajsko đubrivo može izazvati propadanje lukovica.

U toku prve godine biljka narste na račun hranjivih materija deponovanih u lukovici. Za svoj rast i cvjetanje narcisi trebaju izbalansiranu ishranu mineralnim elementima. Narcisi troše dosta fosfora i kalijuma za formiranje lukovica i cvjetanje. Ne saditi ih pored biljaka koje brzo rastu. Ove biljke će oduzimati hraniv i vodu od narcisa i oni će zaostajati u porastu i formiranju cvijetova.

Sadnja lukovica narcisa

Nakon što smo odabrali lukovice i mjesto sadnje pristupamo sadnji lukovica narcisa. Lukovice saditi u grupama. Sadnju obavljati kada je temperatura tla 8 do 10ºC. Dubina sadnje zavisi od krupnoće lukovice i kreće se od 7 do 20cm. Sitnije lukovice saditi pliće, a krupnije dublje. Lukovice se sade na dubinu od 1,5 do 3 puta dužine lukovice. Dubinom sadnje se može uticati na početak cvjetanja. Pliće posađene lukovice krenuće sa vegetacijom ranije u proljeće i doće ranije do cvjetanja. Lukovice dublje posađene cvjetaće kasnije.

Prilikom sadnje iskopati rupu dubine 15cm, na dno posaditi lukovice narcisa na razmak 10 do 15cm. Lukovice zatrpati rahlim slojem zemlje. Ukoliko je vrijeme bez padavina posađene lukovice je potrebno zalijevati kako bi se one dobro ukorijenile i spremno dočekale zimu.

Tokom zime lukovice se mogu prekriti kako bi se zaštitile od izmrzavanja. Za prekrivanje koristiti sijeno, slamu, suvo lišće, papir, grane smrče, piljevinu. Izbjegavati vještačke folije za prekrivanje.

Briga o narcisima

Tokom vegetacije narcise je potrebno đubriti i po potrebi zalijevati, redovito uklanjati ocvale cvjetove. Prilikom đubrenja odabrati đubrivo sa manje azota. Suviše azota može izazvati pretjerano stvaranje listova, izostajanje cvjetanja i propadanje lukovica.

Narcisi na istom mjestu ostaju 4 do 5 godina. Trenutak kada je potrebno uraditi dijeljenje narcisa pokazuju nam mnogobrojne biljke iznikle na jednom mjestu. Tokom godina iz jedne lukovice može da se formira 4 do 7 novih lukovica. Ovo će rezultirati lošijim cvjetanjem, a cvjetovi će biti sitni. Da bi to spriječili potrebno je razdijeliti novoformirane lukovice. Iz iskopanih lukovica odstraniti oštećene, sitne lukovice. Pregledati da li ima lukovica koje ukazuju na simptome oboljenja i ukloniti sumnjive lukovice. Odabrane lukovice prosušiti, ali ne dopustiti da se u potpunosti osuše.

Lukovice mogu da se čuvaju na tamnom i prohladnom mjestu, a nije poželjno da temperature čuvanja pređe 17ºC.

Ne uklanjati listove narcisa nakon cvjetanja. Listove ukloniti tek pošto se sami počnu sušiti. Suviše rano uklanjanje listova rezultiraće slabo razvijenim lukovicama koje će sledeće godine slabo cvijetati.

Od štetočina i bolesti koji se javljaju na narcisima najčešći su: puževi, grinje, nematode, trulež lukovica, oboljenja izazvana virusima.

Foto: Pixabay.com/RococoNeko


Tagovi

Narcisi Jesenja sadnja Lukovice


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas