Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekovito bilje
  • 25.06.2016. 08:00

Ljubav prema prirodi prerasla u biznis

Proteklih desetak godina veliki dio svog vremena Erna je provela proučavajući i sakupljajući ljekovito bilje u prirodi, čitanju knjiga koje govore o čudesnim i onim na oko običnim, ali izuzetno ljekovitim biljkama, te bilježenju sopstvenih iskustava u liječenju biljkama što je danas preraslo u uspješan porodični biznis.

  • 2.888
  • 472
  • 0

Da je zaista moguće raditi posao koji voliš, a pri tome biti i mlada uspješna osoba koja vodi vlastiti biznis pokazuje primjer mlade Visočanke Erne Okanović vlasnice porodičnog biznisa ALT - MED.

Proteklih desetak godina veliki dio svog vremena Erna je provela proučavajući i sakupljajući ljekovito bilje u prirodi, čitanju knjiga koje govore o čudesnim i onim na oko običnim, ali izuzetno ljekovitim biljkama, te bilježenju sopstvenih iskustava u liječenju biljkama što je danas preraslo u uspješan porodični biznis. Svoju priču Erna počinje vraćajući se u djetinjstvo.

Ernu su odmalena fascinirale biljke

"Dok su većina djece bila zainteresovana za modernu tehnologiju, ja sam uvijek bila fascinirana biljkama i voljela da vrijeme provodim u prirodi. Na sreću moj otac Hazim je jako dobar poznavaoc ljekovitog bilja, tako da sam svoje prve spoznaje o čudesnim tajnama prirode saznala baš od njega. Uvijek sam znala gdje ima i kako pronaći šumske jagode, na kojoj strani treba tražiti gljive i vrlo brzo sam naučila da sakupljam bilje koje smo uvijek imali u kući: divlju nanu, majčinu dušicu, kantarion, kunicu...", kaže Erna.

Zdravlje iz Božije bašte

Ljekovito bilje je najljepši i izuzetno koristan poklon koji je priroda podarila čovjeku, a liječenje biljem je ujedno i najstarije poznato liječenje na svijetu. Ono predstavlja neiscrpne zelene rudnike širom BiH. Pravi arsenal livada, planina i šuma gdje se vrši biosinteza veoma složenih, djelimično poznatih, a u znatnoj mjeri još i hemijski nepoznatih supstanci, koje izvanredno povoljno djeluju na čovjekov organizam.

Svojim radom, trudom i velikom pažnjom Erna to bogatstvo prenosi ljudima preko mnogobrojnih sajmova širom BiH, uz jedinstven moto "Zdravlje iz Božije bašte" nastao sukladno sa darovima iz prirode. Ti darovi prirode vrlo često su skriveni i teško je doći do pravih biljaka od kojih se prave ljekoviti preparati, kao što i sama Erna kaže da je često pomislila kako o bilju zna mnogo, a opet uvijek nailazi na nešto novo te dodaje:

"Ubrzo bi se preda mnom ukazala čitava nova dimenzija o kojoj nisam znala ništa. Počeli smo od klasičnog travarstva, pa smo naučili puno o aromaterapiji, esencijalinim uljima i njihovom djelovanju na zdravlje i raspoloženje. Na svom putu upoznala sam i veoma zanimljive ljude koji se bave medicinom, homeopatijom, masažom. Od nekih sam naučila kako o životu treba razmišljati i postupati. Naravno tu su mnoga predavanja i edukacije o alternativnoj medicini i fitoterapiji, tegobama i bolestima na kojim sam prisustvovala", priča nam.

Raznovrsna i jedinstvena ponuda

Pored širokog asortimana ljekovitog bilja u obliku tinktura, melema, sirupa, čajeva i biljnih ulja na izložbenom Erninom štandu često se mogu naći vrlo rijetke i izuzetno ljekovite stvari poput ljekovite gljive čaga (Inonotus obliquus). Čaga je nedovoljno poznata u BiH, a već hiljadama godina čaga se koristi diljem Euroazije gdje je zbog svoje ljekovitosti bila poznata pod nazivom "Dar od Boga" i "Kraljica bilja".

Zdravlje iz Božije bašte

Čaga je prirodni borac protiv tumora zahvaljujući betulinskoj kiselini, koja spriječava razvoj raka i uništava kancerogene čelije. Korisna je i kao dodatak konvencionalnim sredstvima za hemoterapiju, jer ublažava njihove nuspojave i jača čovjekov imunitet. Svakako najveću satisfakciju u ovom poslu predstavljaju pozitivni rezultati liječenja biljem.

"Imamo pozitivne povratne informacije u izlječenju ekcema, psorijaze i drugih težih i lakših oboljenja. Kod određenog broja naših korisnika preparata čage došlo je do poboljšanja zdrastvene slike, a u nekim slučajevima i do izliječenja (leukemija, HPV-a, raka jajnika i pluća ...). Čagu imamo u pet oblika, fini prah čage koji se koristi u obliku čaja za sve vrste težih i lakših oboljenja, čaga u medu i jabukovom pekmezu koja je izuzetno korisna kod jačanja imuniteta i popravljanja krvne slike, tinktura i ulje od čage te melem od čage", dodaje.

Veliki broj seminara i priznanja

Dobiti zahvalnice, priznanja i nagrade je svakako prijatan ugodan osjećaj za svakaoga, ali i motivacija za daljnji i budući rad naročito ako to ostvari mlada osoba. Bezbroj zahvalnica i ostvarenih certifikata za Ernu su samo vjetar u leđa, za daljnje napredovanje i širenje asortimana proizvoda i spoznaje o ljekovitim dejstvima raznovrsnog bilja.

Široki asortiman proizvoda

Mnoga predavanja i edukacije o alternativnoj medicini i fitoterapiji, tegobama i bolestima su bile nezaobilazne stanice za Ernu na kojim je prisustvovala. Od prije nekoliko dana u spisku Erninih teoretskih i praktičnih obuka za uzgoj ljekobilja uvrštena je i obuka okviru projekta "Od margine do uspjeha" u organizaciji Žene za Žene International pod pokroviteljstvom Evropske unije, UNDP-a.

Ljubav prema prirodi

Kako je i započela razgovor Erna sa puno ljubavi i pažnje prema prirodi tako i završava riječima:

"Neću otkriti toplu vodu ako još jednom ponovim da je bolje spriječiti nego liječiti. Bilo bi mi veoma drago ako bi se za koju godinu povećao broj ljudi koji iz zagušljivih gradova odlaze u prirodu i sakupljaju biljke koje će im biti od pomoći. Boravak u šumi, proplancima i livadama koristan je sam po sebi, djeluje opuštajuće, popravlja krvnu sliku i poboljšava kondiciju, a njuejdžeri bi na sve to dodali da okruženi drvećem, potocima i travom stupamo u kontakt sa bazičnom energijom naše planete, ali i sa svojom bazičnom energijom skoncentrisanoj u krunskoj čakri", kaže Erna dodajući da je zaista važno dovesti u ravnotežu naš um i naše tijelo.

"Svaki metar livade ili šume predstavlja jednu malu biljnu apoteku u kojoj se podižu lijekovi bez recepta, samo sa malo znanja i puno volje. Zaštitimo našu prirodu jer priroda štiti nas", zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Mlada Biznis Erna Okanović Ljekovito bilje Liječenje Priroda BiH Rad Trud Sajmovi Preparati Gljiva Čaga Imunitet Zahvalnice Priznanja Nagrade Proizvod Edukacija Obuka


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.