Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otkup smilja
  • 24.05.2016. 18:00

Kilogram smilja tri marke, najviše 3,5 KM

Cijena će ovisiti o kretanju na tržištu, odnosno potražnji za uljem, a berba će najvjerojatnije započeti tek nakon 13. juna.

Foto: Nedjeljko Musulin
  • 873
  • 43
  • 0

Otkupna cijena kilograma smilja, unatoč pričama da bi ove sezone mogla dosegnuti šest konvertibilnih maraka, bit će tri, a mogla bi rasti najviše do 3,5 konvertibilnih maraka, piše vecernji.ba. Kako su im rekli otkupljivači, dogovor je da kod svih bude ista cijena. Tri marke će biti početna cijena, a preko četiri neće ići.

Suho samoniklo zlato

Sve će, kažu, ovisiti o kretanju na tržištu, odnosno potražnji za uljem, a berba će najvjerojatnije započeti tek nakon 13. juna.

Podsjećamo, stručnjaci ističu kako je podneblje Hercegovine itekako prikladno za tu poljoprivrednu kulturu, ne samo, s obzirom na klimatske uvjete, nego i na tradiciju, koje je oduvijek bilo prepoznatljivo i po samoniklom smilju odnosno autohtonom bilju, nazvano suhim zlatom.

To što se sve više zahuktava plantažna proizvodnja smilja u hercegovačkom krajobrazu vjerojatno je uslijed neočekivano velike potražnje farmaceutske i kozmetičke potrošnje u Europi i svijetu. Prema podacima Federalnog agromediteranskog zavoda u Mostaru, u Hercegovini ima više od 500 hektara zemljišta pod nasadima smilja te se najavljuje širenje te kulture.

Izvoz eteričnog ulja

Ističu i visoku cijenu proizvedenog eteričnog ulja od smilja, koja na tržištu trenutačno iznosi i više od 1.500 eura, a izvozi se u SAD, zemlje Europske unije. Tvrde kako uzgoj smilja ne zahtijeva pretjerana ulaganja, osim prilagođavanja, odnosno stručne pripreme zemljišta za uzgoj te poljoprivredne kulture.

Osim prikladna tla i obilja sunca, neophodno je za uzgoj znanje i strpljenje.

Foto: Nedjeljko Musulin


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Otkupna cijena Hercegovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]