Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Četinari u saksijama
  • 01.10.2016. 12:00

Kako uzgojiti četinare u saksijama?

Niski i patuljasti četinari u saksijama, uz redovno održavanje i pravilnu njegu predstavljaju idealno rješenje za ozelenjavanje terasa, balkona i betonskih površina.

  • 3.476
  • 327
  • 0

Četinari u savremenoj hortikulturi su veoma zastupljeni. Ono što ih čini posebnim jesu, prije svega, postojanost u svim vremenskim uslovima, zadržavanje osnovne boje tokom cijele godine i mogućnost kombinovanja sa drugim biljnim vrstama. Osim na zelenim površinama niske i patuljaste forme četinara mogu se gajiti i u posudama. Iako zahtjevaju znatno veću pažnju i sporije napreduju od onih koji rastu u zemlji, slobodno, pravilnim održavanjem i uz malo truda mogu oplemeniti gotovo svaki spoljni kutak.

Grupa niskih i patuljastih četinara obuhvata varijetete tuje, kleke, smrče, pačempresa, bora i tise, a zastupljene su vertikalne, loptaste, žbunaste i polegle forme uzgoja.

Jesen i proljeće idealni za sadnju

Četinari sa busenom, izvađeni iz zemlje, sade se tokom perioda mirovanja vegetacije kada nema mraza. Kontejnerske sadnice, odnosno biljke proizvedene i odgajene u saksiji praktičnije su za sadnju i mogu se saditi tokom cijele godine ali preporuka je da se izbjegne sadnja kada su jako visoke ili niske temperatura. Bez obzira da li su upitanju kontejnerske ili sadnice s busenom najpogodnije su jesenja i proljetna sadnja, pri temperaturama iznad 3°C. Za sadnju su prikladnije manje biljke visine 30 do 60 cm, jer se bolje primaju i brže formiraju korjenov sistem.

Saksija mora biti dovoljno duboka i prostrana kako bi sadnica u njoj što duže opstala, izbušena na dnu i dovoljno odignuta od tla ili podmetača, da bi voda nesmetano oticala. Dno saksije prekriva se krupnijim kamenom, a preko njega se stavlja tanji sloj sitnijeg šljunka. Zatim se dodaje zemlja, koja mora biti humusna, rastresita i vodopropustljiva i postavlja se sadnica. Potrebno je da sadnica bude ukopana, a zemlja oko nje dobro nabijena.

Da bi se zasađen četinar pravilno razvijao, neophodno ga je svake druge ili treće godine presaditi u veću posudu ili mu makar zamijeniti zemlju i skratiti žile.

Zasađena biljka se postavlja na sunčano ili mjesto sa djelimičnim hladom, zaklonjeno od vjetra.

Osnovna pravila njege

Jedan od najčešćih neprijatelja četinara je voda, odnosno njeno prekomjerno zadržavanje oko busena, koje prouzrokuje truljenje žila. Većina ovih biljaka u takvim, nepovoljnim uslovima sporo napreduje ili uopšte ne može da opstane. Problem prekomjerne vlage se može izbjeći dobrom drenažom, kao jednim od najvažnijih uslova za uspješan razvoj. Mlade sadnice zahtjevaju redovno zalivanje sa manjom količinom vode, pogotovo u ljetnjim mjesecima, dok su starije biljke tolerantnije na sušu i odgovara im rijeđe i obilnije zalivanje.

Četinarima prijaju dobro nađubrena tla,a prihrana je veoma značajna pri uzgoju saksijiskih četinara. Najpogodniji je pregorio stajnjak ali se mogu koristiti i NPK kao i namjenska tečna đubriva.

Suve grančice koje se javljaju u unutrašnjosti stabla predstavljaju normalan prirodni proces i potrebno ih je povremeno uklanjati kako bi biljka imala potrebno provjetravanje. Četinari, posebno mladi, podložni su fizičkim oštećenjima. U zimskom periodu, za vrijeme snježnih padavina, četinare je neophodno čistiti od nagomilanog snijega, kako uslijed težine ne bi došlo do deformacije i lomljenja grana ili čitavog stabla. Takođe, mlade sadnice osjetljivije su i na udare vjetrova.

Orezivanje se obavlja jednom ili dva puta godišnje, obično u rano proljeće ili kasnu jesen. Orezivanjem se usmjerava rast, pospješuje razvoj, otklanjaju oštećenja i formira željeni oblik krošnje. Pravilno orezivanje četinara je vještina i umjetnost i zahtjeva strpljenje i iskustvo.

Većina četinara ne spada u vrste posebno podložne bolestima, a pravilna njega je osnova za zdravu i otpornu biljku.

Naslovna fotografija: Pixabay/Pezibear


Tagovi

Sadnja Sadnice Orezivanje Četinari Saksija Patuljasti četinari


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]