Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kraljica dvorišta
  • 14.06.2016. 08:00

Kako na prirodan način zaštititi ruže?

Ruža je kraljica dvorišta, ali i nju napadaju mnoge štetočine koje umanjuju ljepotu cvjetova i mogu dovesti do propadanja ruže. Kako ih se riješiti?

Foto: robert
  • 6.668
  • 178
  • 0

Ruža je kraljica dvorišta, ali i njoj prijete mnoge štetočine. Svake godine, u zavisnosti od vremenskih prilika, pojavljuju se različite štetočine na ruži i pričinjavaju štete.

Od štetočina na ruži najčešće se susreću: lisne uši, crveni pauk, ružina osica uvijalica, ružina osa, ružina osica uvijalica, cikade, rutava buba i mnoge druge štetočine.

Suzbijanje najčešćih štetočina

Lisne uši Aphidis

Lisne uši pričinjavaju štete prilikom ishrane što dovodi do deformisanja mladih dijelova, njihovog sušenja. Ruža gubi na dekorativnosti, a smanjuje se i broj cvjetova. Uši mogu da budu prenosnici mnogih virusnih oboljenja. Dugotrajan i jak napad može veoma oštetiti biljku i dovesti do propadanja ruže. Imaju veći broj generacije tokom perioda vegetacije, a najaktivnije su tokom proljeća i ljeta.

Za suzbijanje lisnih ušiju mogu se koristiti pripravci od koprive, bijelog luka, pepela, čili paprike.

Crveni pauk Tetranychus urticae

Crveni pauk je veoma česta štetočina koja se pojavljuje tokom toplog ljeta. Ponekad je dovoljno povećati vlažnost zalijevanjem biljke kako bi se smanjio napad crvenog pauka. Štete od crvenom pauka se manifestuju u vidu malih bijelih mrljica na listovima i cvijetovima. Na donjoj strani lista može se primijetiti tanka paučina i mali pauci pod lupom. Listovi koje napadne crveni pauk gube boju, žute, suše se i opadaju.

U borbi protiv ove štetočine mogu nam pomoći i razni biljni preparati npr. od bijelog luka.

Ružina osica uvijalica Blennocampa pusilla

Ova osica pričinjava štete na taj način što jaja polaže na rub lista, a izlegle gusjenice uvijaju list duž glavnog lisnog nerva. Po ovom oštećenju se i prepoznaje. Potrebno je ovako uvijene listove ukloniti i uništiti.

Ružina osa Arge pagana

Ružina osa je takođe česta štetočina na ružama. To je oko 10 mm dugačak insekt. Svoja jajašca odlaže u vršne izbojke i na taj način sprečava njihov razvoj i ne dolazi do cvjetanja. Iz jajašca se izlegu gusenice s crnim bradavicama, koje se hrane ružinim listovima.

Ružina štitasta uš Aulacaspis rosae

Štitasta uš izaziva kovrdžanje listova ruže. Ovi listovi mijenjaju boju i otpadaju. Napadnute dijelove odsjeći i spaliti.

Cikade Edwardisiana rosae

Štete od cicada se prepoznaju po svijetlim tačkastim oštećenjima na listovima. Cikade je lako primijetiti na biljci ruže. Kada se priđe biljkama cikade u jatu napuštaju napadnutu biljku. Obično se nalaze na donjoj strani listova i sisaju sok. Pojavljuju se kada je ljeto suvo i toplo. Jaja odlažu na kupine, maline, ruže.

Ose listarice Megachile

Kada vidite listove isječene sa urednim rezom radi se o ovoj štetočini. Odrezane dijelove ose koriste za formiranje gnijezda. Obično se ne vrši zaštita od ovih osa.Ukoliko se ruže gaje za prodaju mogu se zaštiti mrežama koje će spriječiti ose da dođu do listova.

Ose šiškarice Diplolepis rosae

Štete pričinjavaju gusjenice. Osa odlaže jajašca u nerazvijene listove. Dolazi do deformacije i formiranja šišarke okruglog oblika i jarke boje. Ove šišarke treba odrezati, ukloniti i uništiti.

Rutava buba Tropinota hirta

Rutava buba je insekt koji se hrani na cvjetovima. Mogu se prikupljati postavljanjem plavih posuda ispunjenih vodom. Ove posude privlače rutavu bubu i potrebno je redovno mijenjati vodu i pokupiti uhvaćene rutave bube.

Štete na ruži pričinjavaju nematode, gundelji i druge štetočine. Od godišnjeg doba, vremenskih uslova, razvojne faze ruže zavisi i pojava određene vrste i obim šteta.

Prirodne mjere zaštite ruže od štetočina

Kod zaštite ruže treba dati prednost preventivnim mjerama i prirodnim metodama. Ruže redovno pregledati, uklanjati deformisane i oštećenje dijelove. Oko ruža saditi kadifice da štite ruže od nematoda.

Koristiti pripravke od koprive i preslice koji povećavaju imunitet biljke i regulišu brojnost štetočina.

Pripravak od koprive

Koristi se za tretiranje biljaka folijarno i za zalijevanje - kao đubrivo.

600g svježe stabljike koprive sa korijenom potopiti u 5l hladne vode. Nakon 24h procijediti. Dobijeni pripravak koristiti za kontrolu biljnih ušiju i preventivno protiv bolesti.

Ukoliko potopljenu koprivu ostavimo 2 sedmice da fermentiše i povremeno promiješamo dobićemo odlično đubrivo koje je potrebno procijediti i razblažiti sa vodom u odnosu 1:10. Ovim đubrivom zalijevati ruže kada intenzivno rastu.

U periodu masovne pojave lisnih ušiju može se koristit rastvor sapuna sa dodatkom ekstrakta kamilice.

Pripravak od preslice

Takođe, djelotvoran je i pripravak od preslice. Pripravak od koprive i preslice može se čuvati 2 do 3 dana.

Preslica sadrži silicijum, što povećava otpornost ruže na gljivične bolesti, posebno na pepelnicu i rđu i daje zaštitu od napada štetočina (puka).

Pripravak od preslice:

1kg svježe preslice potopiti u 10l vode tokom dana, a nakon toka kuvati poklopljeno na slaboj vatri oko pola sata. Pustiti da se pripravak ohladi, procijediti i razblažiti vodom u odnosu 1:5 ili 1:10. Tretiranje je najbolje izvesti tokom jutra kada je toplo i suvo (kada se digne rosa).

Insekticid od nima (neem)

Ovaj insekticid se priprema kao rastvor 0,5 do 1% ulja nima. Koncentracija zavisi od vrste štetočine i njegove brojnosti. Insekticid primijeniti rano ujutro ili uveče kada pčele ne lete. Sam preparat nije otrovan za pčele, ali one mogu stradati u direktnom kontaktu sa pripravkom.

Priprema insekticida od nima

Da bi pripremili insekticid uzeti: 1l tople vode, 5ml ulja nima i malo tečnog sapuna. Prvo promiješati vodu sa tečnim deterdžentom i lagano dodati ulje nima, sve zajedno dobro protresti da se izmiješa. Insekticid se uvijek primjenjuje sviježe pripremljen. Rezultati su vidljivi nakon nekoliko dana.

Foto: robert102/Pixabay


Tagovi

Ruža Štetočine ruže Prirodni insekticidi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.