Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eterična ulja
  • 08.08.2016. 14:00

Izvoz eteričnih ulja povećan za 2,5 miliona KM!

Od 1. do 31. jula 2016. izvezeno je iz BiH eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 miliona maraka. Lani 1,41 milion maraka.

Foto: Sanja Čović
  • 182
  • 8
  • 0

Izvoz eteričnih ulja Iz Hercegovine povećan je za 2,5 miliona KM! Naime, prema podacima koje je vecernji.ba dobio iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH, od 1. do 31. jula 2016. izvezeno je eteričnog ulja u vrijednosti od 3,99 miliona maraka. Izvoz tog proizvoda je u istom razdoblju prošle godine iznosio 1,41 milion maraka.

Do preciznih podataka za ove proizvode i dalje je teško doći, no jasno je da je do velikog povećanja došlo zbog izvoza eteričnog ulja od smilja. Za očekivati je kako će u budućnosti navedeni iznosi biti znatno veći.

Eterično ulje od smilja svoje kupce pronalazi diljem Evrope, Azije i Amerike. Kako navodi vecernji.ba, do augusta iduće godine samo Ljubuški bi mogao imati čak desetak destilerija za preradu ljekovitog bilja. Naime, već ove godine se pojavio problem s otkupom smilja. Budući da su zasađene ogromne površine ove ljekovite biljke, postojeće destilerije, zbog malih kapaciteta, nisu mogle obraditi svu zelenu masu koja je stigla na rod.

Foto: Sanja Čović


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Eterična ulja Izvoz Povećanje Smilje


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.