Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kaktusi Vrhovac
  • 02.03.2017. 10:00

Iz ljubavi prema kaktusima razvila vlastiti posao

Desanka Vrhovac iz Laktaša je od nekoliko kupljenih kaktusa pokrenula proizvodnju kaktusa i sukulenata po kojima je postala poznata. Osim njih bavi se proizvodnjom cvijeća, rasada povrća i drugog bilja.

Foto: Desanka Vrhovac
  • 3.639
  • 408
  • 0

Desanka Vrhovac iz Laktaša se sa svojom porodicom posvetila uzgajanju kaktusa, sukulenata, cvijeća, rasada povrća i drugog bilja. Kada se 2002. godine vratila sa ljetnog odmora iz Umaga i donijela nekoliko kupljenih kaktusa nije ni slutila da će iz ljubavi prema njima postati uzgajivač kaktusa. Tokom godina njena kolekcija kaktusa i sukulenata se polagano povećavala, a gospođa Desanka se posvetila učenju o njihovom uzgajanja. Iz te ljubavi i posvećenosti kaktusima i sukulentima razvila je i porodični posao u kome joj pomažu suprug, djeca i dva mala unuka.

Desanka Vrhovac

"Najveći podsticaj za bavljenje uzgajanjem kaktusa i cvijeća bila je ljubav prema ovim lijepim biljkama i podrška porodice", ističe gospođa Desanka. Ona sa svojom porodicom kaktuse i sukulente gaji u plasteniku površine od 100m². Tokom hladnih zimskih dana plastenik se grije pomoću peći na drva. Članovi porodice su dežurali i ložili svaka 2h kako bi kaktusi uvijek imali optimalnu temperaturu za prezimljavanje.

Bogata kolekcija kaktusa i sukulenata

Kolekcija kaktusa je izuzetno bogata i zanimljiva. U svojoj ponudi gospođa Desanka izdvaja brojne kaktuse i sukulente iz rodova Mammillaria, Orbea, Ariocarpus, Thelocactus, Lapidaria, Agava, Aloa, mnogobrojne čuvarkuće i mnoge druge kaktuse i sukulente. Kaktusi i sukulenti su posađeni u posebne saksije, a u ponudi se mogu naći i saksije sa dvije ili više vrsta kaktusa i sukulenata.

Proizvodi cvijeće i rasad povrća

Osim kaktusa i sukulenata ova vrijedna žena proizvodi cvijeće, rasad povrća. Za proizvodnju sezonskog cvijeća i rasada povrća posjeduje tri montažna plastenika. U ponudi sezonskog cvijeća izdvajaju se lozice, kadifice, verbene, maćuhice, ledenjaci koji su najtraženiji. Osim ovih najtraženijih vrsta sezonskog cvijeća uzgaja i druge interesantne vrste. Ponuda rasada povrća se bazira na rasadu kvalitetnih sorti paprike, paradajza, kupusa, dinje, lubenice.

Izlažu na sajmovima

Ova vrijedna porodica rezulate svoga rada predstavila je na mnogim sajmovima, a imaju i svoju fb stranicu kaktusi.vrhovac. Svoje kaktuse, sukulente, cvijeće su izlagali na sajmovima u Banja Luci, Prnjavoru, Derventi, Brodu, Čelincu... Na svakom sajmu kaktusi i sukulenti gospođe Vrhovac su privlačili pažnju velikim izborom vrsta različitih oblika, lijepim saksijama i pakovanjima. Na sajmu u Derventi su dobili prvu nagradu za najbolje uređen štand.

Foto: Desanka Vrhovac


Fotoprilog


Tagovi

Vrhovac Kaktusi Laktaši Plastenici Sukulenti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.