Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prirodna kozmetika "Asya"
  • 29.01.2017. 12:00

Hobi pretvorila u unosan posao

Elma je svoje fakultetsko obrazovanje i radoznalost spojila u jednu cjelinu, a danas uspješno proizvodi i prodaje prirodne kozmetičke proizvode od biljnih sirovina pod nazivom "Asya".

Foto: Arhiva Elme Alić
  • 2.298
  • 404
  • 0

Da mladi u Bosni i Hercegovini itekako žele raditi dokazuje i ova pozitivna priča o 29-godišnjoj Elmi Alić iz Zavidovića, koja je fascinirala voljom i energijom da svoj život učini ljepšim i svrsishodnijim, a pri tome sebi i svojoj porodici obezbijedi sigurnost i egzistenciju.

Elma Alić je po zanimanju inžinjer prehrambene tehnologije. Iako nezaposlena u svojoj struci, svoj hobi pretvorila je u unosan biznis, od kojeg se itekako može živjeti. Svoje fakultetsko obrazovanje i radoznalost spojila je u jednu cjelinu, a danas uspješno proizvodi i prodaje prirodne kozmetičke proizvode od prirodnih biljnih sirovina pod nazivom "Asya".

Liniju kozmetike je nazvala "Asya"

Na bazi noćurka i nevena

Kako ističe, sve je krenulo sasvim slučajno, kad je odlučila da svoje slobodno vrijeme iskoristi na način da za sebe i svoje ukućane napravi neke preparate za kožu i kosu, na biljnoj bazi, i nakon što su se lično uvjerili u dobre rezultate preparata, odlučila se proizvode preporučiti drugima.

Iz asortimana njenih proizvoda tu su sapuni, maske i kreme koje pravi od čisto prirodnih eteričnih i nerafinisanih biljnih ulja, po receptu koji osmisli sama, kombinujući ulja na osnovu njihovih svojstava, djelovanja i mnogih drugih bitnih faktora.

Kozmetika "Asya" radjena je na baznim uljima noćurka i nevena, a ulje bobica pasjeg trna sprječava nastanak bora. Tu se još nalazi i ulje divlje ruže, argana i smilja, koji svojim bogatstvom usporavaju proces starenja kože. U paleti njenih proizvoda nalazi se i lanolinska krema na bazi lanolina i bademovog ulja koja djeluje kao zaštitni sloj kože.

Sapuni koje izradjuje su na bazi nevena, čuretka, lavande, limuna i maka. Tom bogatstvu pridružuje se i sapun u kombinaciji sa čokoladom i narandžom. Osnovu svih sapuna čine saponifikovana ulja kokosa, palme, soje i masline. Većina sastojaka prirodne kozmetike " Asya" djeluje na mikrocirkulaciju kože te se pojačava lokalna detoksikacija, a proizvodi su dodatno obogaćeni vitaminom E.

Nabavlja čista organska ulja

Elma naime ne uzgaja biljke, već kupuje hladno cijeđena biljna ulja u biljnim apotekama, vrhunske kvalitete, od certificiranih proizvođača, koje se rade po odredjenom postupku za koje je potrebno posjedovati određene uređaje, koje ona još uvijek nema. Što se tiče eteričnih ulja, ista je situacija, nabavlja čista organska ulja. No malo je teže do takvih doći, ali nabavku vrši po cijeloj BIH ali i izvan njenih granica.

Jedino je do sada pripremala svoj macerat od kantariona i nevena. Ali, obzirom da je proizvodnja tek u nekoj početnoj fazi, ima u planu polahko se širiti, i početi sa sadnjom bilja.

"Obzirom da su proizvodi od čisto prirodnih sirovina, mogu ih koristiti osobe od najmlađeg do najstarijeg uzrasta. Pogodni su za sve, jer nemaju negativan uticaj po zdravlje, i zasigurno mogu samo pozitivno djelovati na našu kožu", kaže ona.

Kako su se vremenom pojavila potraživanja i interesovanja za njene proizvode, tako je rasla i želja za novim receptima i novim proizvodima, pa sad već u svojoj ponudi ima razne kreme za lice, pravljene prema tipu kože, maske za lice, tonik, losion, serum, sapune, glicerinske sapune, preparate za njegu kose, kao što su maska, balzam, serumi, a u pripremi su još neki proizvodi za njegu kose. Osim toga izradjuje i maslace za njegu tijela, pilinge, kreme za tijelo, kreme i ulja za bebe, dezodoranse, mehleme, i mnogo toga još.

"Naši ljudi su mnogo skeptični po pitanju prirodne kozmetike, ali će doći vrijeme kada će shvatiti da sve ono što nanesemo na našu kožu, direktno ulazi u našu krv, te da je prirodno mnogo zdravije za nas", objašnjava Elma.

Narudžbe iz gradova diljem BiH

Elma već sad prima narudžbe za svoje proizvode iz raznih gradova u BiH, i uglavnom ih šalje putem pošte. Osim narudžbi iz Zavidovića, Žepča i Zenice, koje isporučuje lično na adresu naručioca.

"Jako sam sretna, što za relativno kratak period imam mnogo kupaca, koji su zadovoljni proizvodima, a mnogi su, nakon upotrebe postali redovni korisnici, i zahvaljujući njima, moja želja i trud su sve jači, a njihovo zadovoljstvo je moja sreća", kaže naša vrijedna sugrađanka.

Foto: Arhiva Elme Alić


Fotoprilog


Tagovi

Prirodna kozmetika Biljni preparati Etericna ulja Asya


Autorica

Mukadesa Zukić

Više [+]

Mukadesa je diplomirani biolog. Aktivna je članica eko udruženja "Sadnice mira".

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]