Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gavez
  • 13.01.2016. 17:00

Gavez - gnojnica odlična za prihranjivanje

Osim što se gavez koristi u narodnoj medicini kao ljekovita biljka, gnojnica od lista ili korijena te korovske biljke odličan je pripravak za prihranjivanje voća i povrća jer je bogata kalijem i drugim mineralima, a list je pogodan i za malčiranje, osobito plodovitig povrća.

Foto: vladteodor/bigstock.com
  • 1.424
  • 217
  • 0

Gavez je vrlo korisna biljka koja je svoju primjenu našla i u narodnoj medicini. Od gaveza se pripremaju brojni pripravci u obliku tinktura i masti koji se najčešće koriste kod artritisa, gihta i reume, ali i kod lomova i uganuća. Značajnu ulogu ima i u povrćarstvu, ali i voćarstvu i vinogradarstvu, pogotovo ako je riječ o organskoj proizvodnji.

Gavezov korijen kao tinktura

Kod pripreme tinkture važno je dobo oprati svježi korijen gaveza. Potom se sitno sjeckanim korijenom napuni staklenka u koju se zatim do vrha dolije rakija. Ppripravak je potrebno držati od 3 do 4 tjedna na toplom. Gotov pripravak se procjedi i koristi za masažu kod izraženih bolova.

Mast od gaveza

Za pripremu gavezove masti potrebna je neslana svinjska mast kao osnova. 500 grama masti se zagrije i u nju se potom doda 150 grama sitno sjeckanog korijena gaveza i sve zajedno se prži na laganoj vatri 10-ak minuta, nakon čega se ostavi da se ohladi preko noći. Kako bi dobili finalni proizvod potrebno je idućeg dana kompletan pripravak zagrijati kako bi se mast mogla preko gaze procijediti u posude, najbolje plastične ili staklene. Na kraju se u mast, prema vlastitom izboru i preferencijama može dodati nekoliko kapi eteričnog ulja ružmarina ili lavande. Ovakav pripravak čuva se na hladnom mjestu.

Gavez između mladih jabuka

Gavez je odličan i za gnojnice

Zanimljivo je da je gnojnica od gaveza odlična za prihranjivanje, osobito za plodovito voće, ali i za voćnjake i vinograde, jer jača biljke i obogaćuje ih mineralima. Gavez sadrži kalcij, kalij, fosfor, željezo, magnezij, sumpor, bakar, cink, selen i germanij (organski oblik) pa i B-vitamine.

O dobrim iskustvima u spravljanju gnojnice od gaveza čuli smo i od nekoliko proizvođača koji se bave ekološkom proizvodnjom voća i povrća.

O dobrim iskustvima u spravljanju gnojnice od gaveza čuli smo i od nekoliko proizvođača koji se bave ekološkom proizvodnjom voća i povrća. Ovu korovsku biljku iskorištavaju za spravljanje gnojiva jer je osobito bogata kalijem. Kombinacijom gaveza, koprive koja ima dušika i sljeza koji je bogat fosforom, dobije se odlična kombinacija miješanog organskog gnojiva sa najvažnijim hranjivima potrebnim biljkama. Gnojnica dobiva natapanjem lista gaveza u vodi u omjeru 1 kilogram lista te biljke i 10 litara vode. Ostavi se dok lišće ne istrune, a može se početi koristiti kada gnojnica prestane pjeniti.

Maceriranje korijena gaveza

Za zalijevanje biljaka tako dobivena gnojnica upotrebljava se razrijeđena sa vodom: na 1 litru gnojnice treba uzeti 10 litara vode i izmiješati. Za prskanje se pravi puno manja kocentracija -1%. Dakle, jedna litra gnojnice pomiješa se sa 100 litara vode. No, proizvođači koriste još jedan, manje poznat postupak dobivanja gnojnice od gaveza.

Od korjena gaveza napravi se macerat. Drvenim se batom tuče korijen gaveza kako bi iscurila sluzava tvar bogata kalijem. Tako zdrobljenu masu ostaviti u posudi, zapremine oko 15 litara koju je potrebno do vrha napuniti vodom. Mješavina stoji do proljeća, kada se od nje radi pripravak za prskanje i to tako da se pomješa litra takvog macerata sa 100 litara vode. Takvom se mješavinom mogu prskati jabuke, i to dva puta, krajem maja i krajem juna ili početkom jula. Osim toga ovaj se pripravak primjenjuje i kod rajčice, krastavaca i tikvi, a proizvođači savjetuju da se gnojicama od gaveza, koprive i drugog bilja ne treba biljke prskati više od 2-3 puta.

Malčiranje listovima gaveza

Lišće gaveza može se koristiti i kao malč u povrtnjaku, a odličan je za plodovito povrće, posebice rajčice, tikvu i papriku. Povrće se, osim svježim, može malčirati i suhim mljevenim listom gaveza. Preparati ove biljke posebno se preporučuju za gnojidbu u organskoj proizvodnji. Stoga neki, kako bi osigurali dovoljno lišća za takav postupak, sade gavez. Sama sadnja je vrlo jednostavna jer se mogu posaditi dijelovi korijena isječeni na dužinu 2-3 centimetra.

Foto: vladteodor/bigstock.com


Tagovi

Povrće Voće Kalij Gnojnica Gavez Korijen Mast Tinktura Živa zemlja Kompost


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 35-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, svojevremeno suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

#telad i umiljati pas