Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja smilja
  • 03.09.2016. 08:00

Brendirati eterično ulje od smilja iz Hercegovine!

Potrebno je uvođenje reda u proizvodnju smilja te uvesti određeni standard kvalitete eteričnog ulja jedinstvenog za područje Hercegovine.

Foto: Sanja Čović
  • 1.330
  • 49
  • 0

USAID/Sweden FARMA II projekt je objavio javni poziv za apliciranje s projektima koji će omogućiti uvođenje reda u proizvodnju smilja, a kako bi potaknuli standardizaciju proizvodnje ovog ulja.

Neznanjem do gubitka

Glavni cilj ovih aktivnosti projekta je uvesti određeni standard kvalitete eteričnog ulja jedinstvenog za područje Hercegovine čime bi se povećala zaposlenost i prihodi ruralnog stanovništva, prenosi ljubuski.net.

U analizi stanja ovog sektora se napominje da su na području Hercegovine prisutne dvije sorte smilja Helichrysum arenarium and Helichrysum italicum.var italicum. Samo Helichrysum italicum italicum.var je komercijalna zbog eteričnog ulja. Napominju da je bilo slučajeva da su neki poljoprivrednici kupili sadnice ove druge nekomercijalne vrste te su pretrpjeli značajne gubitke zbog njihovog neznanja.

Zbog toga je, smatraju, potrebno poduzeti korake kako se uveo red u oblast proizvodnje i prerade ovog bilja, te educirali proizvođači s ciljem standardizacije proizvodnje presadnica, sirovog biljnog materijala i eteričnih ulja, navodi se u analizi stanja ovog sektora.

To će također spriječiti i trenutnu kaotičnu situaciju na tržištu gdje se još uvijek ne zna koliko je zasađeno smilja, koliko proizvođača je uključeno u ovu oblast, kakvi su kapaciteti za proizvodnju presadnica, eteričnih ulja itd.

Osim toga, budući da se smilje koristi u kozmetici i farmaceutskoj industriji kao i u aromaterapiji od velike važnosti je da se izbjegne korištenje kemikalija za liječenje korova ili potencijalnih bolesti biljaka. Aktivnosti koje treba poduzeti bi mogao dovesti do uvođenja službenih standarda kvaliteta za jedinstveno eterično ulje iz Hercegovine.

Potencijal za izvoz gotovih proizvoda

Također, eterično ulje smilja uglavnom se izvozi, a samo u malim količinama ostaje u zemlji za proizvodnju završnih proizvoda. Naime, proizvođači završnih proizvoda danas nisu konkurentni s uvoznim proizvodima stoga moraju poboljšati svoje proizvodne procese, koji će pomoći smanjiti troškove proizvodnje i poboljšati kvalitetu proizvoda. Tu je, dakako, i potencijal za izvoz nekih gotovih proizvoda, navodi se u analizi ovog sektora.

Sektor uzgoja ljekovitog aromatičnog bilja u BiH doživljava ekspanziju tijekom posljednjih nekoliko godina. Ovo je jedno od najbrže rastućih tržišta, gdje Bosna i Hercegovina ima veliki broj konkurentskih prednosti u odnosu na okolne zemlje.

Foto: Sanja Čović


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je dugotrajna biljka koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvata preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih širom svijeta. Vrsta H. arenarium... Više [+]

Tagovi

Smilje Proizvodnja Standardizacija Hercegovina


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Ima li ista lakše prodat od peršuna !? 😁