Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Podrška uzgoju
  • 20.06.2016. 18:00

Zaživjele farme kornišona i malina u Biraču

Farme je pokrenula američka organizacija CRS u sklopu podrške lokalnim poljoprivrednicima "Lanci vrijednosti - malina i kornišon".

Foto: maxsol/Bigstockphoto
  • 414
  • 20
  • 0

Američka humanitarna i razvojna organizacija Catholic Relief Services (CRS), pokrenula je ogledne farme malina i kornišona na području regije Birač. Nastavak je to podrške lokalnim poljoprivrednicima i zadrugama pod nazivom "Lanci vrijednosti - malina i kornišon".

Jačanje konkurentnosti zadruga

Kako piše fokus.ba, u prvoj fazi podrške, CRS želi ojačati lokalne zadruge kako bi mogle pružati adekvatnu tehničku pomoć i savjetodavne usluge svojim kooperantima dok će u drugoj fazi podrške biti ojačana konkurentnost zadruga, kroz osnaživanje kapaciteta u oblasti poslovnog upravljanja i marketinga, te poboljšanja procesa rada od otkupa, preko transporta, skladištenja, dorade i prerade, sve do predaje proizvoda krajnjim kupcima.

Ogledne farme kornišona osnovane su u Kamenici pored Zvornika, Tišći kod Vlasenice i Konjević Polju, a planiran prinos na farmama bit će veći od četiri tone. Postavljeno je dosad i 20 oglednih farmi malina i to u Bratuncu, Zvorniku, Srebrenici i Vlasenici.

Zahvaljujući CRS-u, Poljoprivredna zadruga GIGA iz Bratunca povezala se s njemačkom firmom Kuhne, koja će otkupljivati proizvode od lokalnih uzgajivača. Također, poljoprivredni proizvođači uvezali su se u “lanac vrijednosti” preko firme Agrona, koja direktno izvozi lokalne proizvode u zemlje Evropske unije.

Foto: maxsol/Bigstockphoto


Tagovi

CRS Farme Maline Kornišon Birač


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]