Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IPARD sredstva
  • 27.10.2016. 08:00

Tako blizu, a tako daleko milioni iz IPARD programa

BiH već jednom izgubila 210 miliona eura namijenjenih za razvoj i unapređenje poljoprivrede. Sve su izgledi da će se isti scenario ponovo desiti. Nažalost, odgovornim institucijama IPARD milioni nisu izgleda interesantni.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 2.991
  • 429
  • 0

Pretpristupni program Europske unije IPARD, je sastavni dio IPA-e, Instrumenta pretpristupne pomoći za poljoprivrednu proizvodnju kroz unapređenje konkurentnosti poljoprivrednih proizvoda i ruralni razvoj. Višemilionska sredstva ovog programa za BiH su samo bajka.

Slijedom niza nelogičnih stvari u ovoj zemlji je i to da BiH nema Ministarstvo poljoprivrede na nivou države, što je kočnica u mnogim bitnim i važnim projektima za unapređenje poljoprivrede i mogućnostima izvoza. Očito da lekcija nije naučena, jer je BiH već jednom izgubila 210 miliona eura namijenjenih za razvoj i unapređenje poljoprivrede. Sve su izgledi da će se isti scenario ponovo desiti. Nažalost, odgovornim institucijama IPARD milioni nisu izgleda interesantni.

BiH nema u finansijskim planovima

Zbog nepostojanja Ministarstva poljoprivrede na nivou BiH, pa ni rješenja kada bi se ono trebalo formirati, EU je po ko zna koji put progledala kroz prste i nametnula trenutno rješenje - kompromis. Ni taj kompromis, dva tijela na nivou države za kontrolu i koordinaciju sredstava iz EU nije uspio jer praktično taj ured nema nikakvu funkciju, osim donešenog dokumenta IPARD platne agencije.

Do kraja godine, ako ova dva tijela profunkcionišu u punom kapacitetu BiH ide na novi finansijski plan IPARD programa, ukoliko se to ne desi, od tih sredstava nema ništa, jasni su bili iz Evropske komisije.

Proizvođači uskraćeni za sredstva

Povoljni uvjeti finansiranja i poticaja poljoprivredne proizvodnje, te jačanje ruralnog razvoja kroz mnoge programe i projekte su šansa za sve poljoprivredne proizvođače da unaprijede i prošire svoju proizvodnju. Zbog nemogućnosti pristupa mjerama poticaja IPARD programa direktno ostaju uskraćeni za ta sredstva registrovana porodična poljoprivredna gazdinstva (RPG-ovi), poljoprivredni obrti, otkupljivači, prerađivači i kompanije.

Programi i mjere poticaja uveliko bi pomogli poljoprivrednicima/korisnicima prije svega u zajedničkom nastupu na tržištu EU, jačanju konkurentnosti te unapređenju ruralnog razvoja u svim oblastima. Nažalost sve dok BiH ne bude imala jasnu upravljačku strukturu u oblasti poljoprivrede, i dok ovaj problem pređe iz političkog u tehnološki okvir, BiH može zaboraviti na milione eura iz EU.

Foto: Bigstockphoto/simazoran


Tagovi

Program IPARD IPA-e Ruralni BiH Ministarstvo poljoprivrede Sredstva Ured Finansijski plan Evropska komisija Poticaj Projekti RPG-ovi Obrti Euri


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.