Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IFAD
  • 12.12.2016. 10:00

Po 200.000 KM za ruralni razvoj 20 opština

iznos može biti veći ili manji u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine i mogućnosti sufinansiranja od strane lokalne zajednice, korisnika, kao i konačne ocjene svake predložene investicije.

  • 4.387
  • 483
  • 0

Međunarodni fond za poljoprivredni razvoj, IFAD, odobrio je Bosni i Hercegovini nastavak Projekat razvoja ruralnog poslovanja u čiju je primjenu opština Kostajnica uključena prvi put. Jedinica za koordinaciju poljoprivrednih projekata u okviru Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske u saradnji sa lokalnim zajednicama pristupila je izradi projektnih prijedloga u skladu sa Strategijom razvoja opština.

Na prvom radnom sastanku predstavnici Ministarstva razgovarali su sa predstavnicima poljoprivredne službe Opštine Kostajnica na mogućnostima implementacije treće komponente, odnosno, razvoja seoske infrastrukture u funkciji povezivanja seoskih područja sa tržištem odabranih lanaca vrijednosti.

Obuhvaćeno 20 opština

Projekat razvoja seoske infrastrukture obuhvata 20 opština, a planirana sredstva za svaku opštinu okvirno iznose 200.000 KM. Prema uslovima projekta lokalna zajednica i korisnici obavezni su da učestvuju u sufinansiranju svakog projekta u iznosu minimalno 20% od ukupne vrijednosti investicije. Ovaj iznos može biti veći ili manji u zavisnosti od stepena razvijenosti opštine i mogućnosti sufinansiranja od strane lokalne zajednice, korisnika, kao i konačne ocjene svake predložene investicije.

Komponenta ruralne infrastrukture osmišljena je kako bi riješila ključnu potrebu za fizičkom infrastrukturom sela i pomogla mu da ekonomski ojačaja i zadovolji potražnju za poljoprivrednim proizvodima. Viši stručni saradnik za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivedu opštine Kostajnica, Miroslav Stijak rekao je da bi poljoprivrednicima to obezbijedilo bolje uslove za život i bavljenje poljoprivrednim aktivnostima.

"Ovo se prije svega odnosi na obnovu putne infrastrukture, kao i proširenje vodovodne i kanalske mreže. U projekat, koji se odnosi na 2017. uz mogućnost nastavka u 2018. godini, planirano je uključiti što više seoskih domaćinstava koja bi bila zainteresovna za proizvodnju i plasman različitih vrsta poljoprivrednih proizvoda kao što su mlijeko, meso, sitno voće, kornišoni, te šumski plodovi", istakao je Stijak.

Komercijalno bavljenje poljoprivredom

U zavisnosti od problema s kojima se susreću stanovnici ruralnih područja, provođenje pomenutih mjera podrške olakšalo bi proces osnivanja ili unapređivanja agrarnog poslovanja i proizvodnje. Osnovni razvojni cilj projekta je pomoći poljoprivredinicima da iz vlastite proizvodnje što jednostavnije pređu na komercijalno bavljenje poljoprivredom.

U projektno područje spadaju opštine Kupres, Šipovo, Jezero, Mrkonjić Grad, Ribnik, Istočni Drvar, Petrovac-Drinić, Krupa na Uni, Novi Grad, Kostajnica, Kozarska Dubica, Oštra Luka, Srbac, Brod, Derventa, Šamac, Donji Žabar, Petrovo, Pelagićevo i Vukosavlje. Opštine su u narednom periodu dužne da razmotre koji su to prioriteti prema kojima bi se djelovalo kako bi što kvalitetnije iskoristili mogućnosti projekta, a što je i u skladu strategije razvoja poljoprivrede.


Tagovi

IFAD Projekat Razvoj Infrastruktura Selo


Autorica

Dragana Midžić

Više [+]

Dragana je visoko zvanje diplomiranog novinara stekla na Filozofskom fakultetru u Banjoj Luci. Posjeduje dvije godine radnog iskustva u struci od čega jednu na rukovodećoj poziciji glavnog i odgovornog urednika JP “Centar za sport, turizam, informisanje, kuturu i obrazovanje” Kostajnica.