Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prilagodba SSP-a
  • 19.01.2017. 10:00

Ništa od financijske pomoći iz Njemačke?

Njemačka nikada nije obećala financijsku pomoć BiH za prilagodbu SSP-a, rekla je glasnogovornica njemačke ambasade u Sarajevu Natascha Garloff-Jonkers.

Foto: Pixabay/
  • 813
  • 39
  • 0

Poljoprivrednici koji su se nadali financijskoj injekciji iz Njemačke kojom će sanirati štete nastale zbog adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), ostat će kratkih rukava. Naime, glasnogovornica njemačke ambasade u Sarajevu Natascha Garloff-Jonkers, jasno je rekla da Njemačka takvo što nikada nije obećala Bosni i Hercegovini.

"Njemačka nije obećala finansijsku pomoć. Naprotiv, savezni ministar poljoprivrede Schmidt obećao je Bosni i Hercegovini tehničku, kao i savjetodavnu podršku u tome da poljoprivrednici u BiH postanu što konkurentniji", rekla je Garloff-Jonkers za klix.ba.

Nismo naveli konkretne potrebe

Kako je objasnila, u susretu s predstavnicima na državnom nivou, nivou Federacije BiH i Republike Srpske, kako Savezna vlada, tako i Savezna pokrajina Bavarska, objasnile su koje vidove pomoći mogu ponuditi. Prema njoj, bh strana je zamoljena da navede svoje konkretne potrebe vezano za pružanje pomoći i savjetodavne usluge.

"Uprkos višestrukim pozivima, bh. predstavnici do sada nisu formulisali konkretne potrebe, niti uputili zahtjeve za tehničku podršku njemačkoj strani. Dodatno želim napomenuti da i dalje nije poznato koje su posljedice adaptacije SSP-a na poljoprivredu BiH", kazala je Garloff-Jonkers.

Navode se mnoge brojke, zbog čega je potrebno napraviti preciznu i neovisnu analizu posljedica koju Svjetska banka upravo sprovodi. Naglasila je da njemačka ponuda za tehničku pomoć stoji, neovisno o rezultatu studije Svjetske banke, samo se mora zatražiti. Sigurno je da će EU za potrebne prilagodbe u oblasti poljoprivrede u BiH na raspolaganje staviti sredstva.

"Ova sredstva su na raspolaganju BiH čim se usvoji poljoprivredna strategija za cijelu zemlju", rekla je Garloff-Jonkers.

Potrebna poljoprivredna strategija

Podsjećamo, između ostalog, na poziv Ministarstva za hranu i poljoprivredu Savezne Republike Njemačke, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, te predstavnici Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i federalnog ministarstva poljoprivrede, prisustvovali su u novembru u Berlinu sastanku koji je imao za cilj razgovor o mogućnostima tehničke podrške njemačke strane za unapređenje poljoprivrednog sektora u BiH, kao i ispitivanje mogućnosti za saradnju između Njemačke i BiH u oblasti poljoprivrede.

Predstavljeni su potencijalni programi podrške koji su identifikovani kao najefikasniji ili najpoželjniji za ublažavanje posljedica primjene Protokola uz SSP. Platforma je orjentisana oko sljedećih elemenata: finansijski paket podrške za poljoprivrednu proizvodnju, rješavanje tržišnih viškova poljoprivrednih proizvoda i investicije u oblasti prehrambene industrije. U okviru platforme planirana je podrška ruralnom razvoju.

Foto: Pixabay/3dman_eu


Tagovi

SSP Negativni efekti Sastanak Njemačka Podrška


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Na toplijim lokalitetima evidentiran je intenzivan porast vinove loze. Zbog najavljenog kišnog razdoblja poželjno je izvršiti preventivnu zaštitu vinograda jednim od pripravaka: Mikal flash, Mikal Premium F, Curzate F, Pergado F, Fantic F,... Više [+]