Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Isplata poticaja
  • 29.09.2016. 18:00

Napokon isplata dijela duga za poticaje iz 2014.?

Ukupna dugovanja za nerealizirane zahtjeve iz 2014. godine za proizvodnje iznose 15.719.303,10 KM, a izmjenom i dopunom Programa planirana je isplata njihovog dijela, kažu u Vladi FBiH.

Foto: Bigstockphoto/simazoran
  • 2.493
  • 122
  • 0

Vlada FBiH donijela je danas Odluku kojom je izmijenila i dopunila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava "Subvencija privatnim poduzećima i poduzetnicima - Poticaj za poljoprivredu za 2016. godinu". Izmjene i dopune se odnose na odredbe iz Programa za propisana ograničenja visine novčane podrške koju može ostvariti fizička osoba te izmirenje poreskih obaveza.

Naime, kako se navodi na stranicama Federalnog ministarstva, zaključkom Vlade FBiH od 9.9.2016. Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je zaduženo da pokrene izmjene i dopune Odluke o usvajanju Programa radi definiranja dijela naslijeđenih dugovanja za proizvodnje iz 2014. godine, i njihovog izmirenja u ovoj godini.

Isplata dijela dugovanja iz 2014.

Ukupna dugovanja za nerealizirane zahtjeve iz 2014. godine za proizvodnje iznose 15.719.303,10 KM, a izmjenom i dopunom Programa planirana je isplata njihovog dijela, od čega za biljnu proizvodnju 1.179.420,15 KM, a za animalnu 3.986.118,00 KM.

U Programu novčanih podrški za 2016. godinu, propisano je ograničenje za ostvarivanje prava na novčanu podršku fizičkim osobama u visini do 6.000 KM. S tim u vezi, svim nadležnim kantonalnim ministarstvima upućena je instrukcija kojom je pojašnjena ova odredba prilikom obrade zahtjeva klijenata - fizičkih osoba. U cilju sveobuhvatnije informiranosti klijenata, ova instrukcija je uvrštena u izmjenu i dopunu Programa.

Kada je riječ o odredbi koja se odnosi na izmirenje obaveze klijenata prema Poreznoj upravi FBiH i Upravi za indirektno oporezivanja BiH, nju moraju sadržavati svi pravilnici koji budu objavljeni nakon izmjene Programa.

Izmjenama i dopunama Programa je izvršena preraspodjela sredstava s Modela kapitalnih ulaganja u Model podrške proizvodnji. Također, i kod Modela ostalih vrsta podrške su brisane određene mjere, a taj iznos sredstava je raspodijeljen u Model podrške proizvodnji, kao i za povećanje iznosa sredstava za izmirenje obaveza po sudskim presudama i žalbama.

Odluka o izmjenama i dopunama Programa poticaja će biti dostupna na web stranici ministarstva čim se objavi u Službenim novinama Federacije BiH.

Foto: Bigstockphoto/simazoran


Tagovi

Federalno ministarstvo poljoprivrede Dugovanja Isplata Novčane podrške


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.