Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Strategija poljoprivrede i ruralni razvoj
  • 25.01.2017. 14:00

Bez strategije poljoprivrede nema novca iz EU

Ukoliko strategija poljoprivrede ne bude usvojena u toku ove godine, BiH neće biti u mogućnosti koristiti sredstva IPA-e sve do 2020. godine, upozorila je delegacija EU na sastanku s ministrom Dedićem.

Foto: fmpvs.gov.ba
  • 1.065
  • 135
  • 0

Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić sastao se sa predstavnicima Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini. Tokom sastanka podsjetio je da je u proteklom periodu na sastanku resornih ministara na entitetskom i državnom nivou već inicirao donošenje strategije za poljoprivredu i ruralni razvoj na nivou BiH.

Putem zaključka Vlade FBiH upućenog Vijeću ministara BiH zatraženo je da se što hitnije donese strategija poljoprivrede i ruralnog razvoja BiH, obavi popis poljoprivrede i riješi pitanje uspostave jedinstvene sortne liste.

Usvajanjem strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja otvorila bi se mogućnost korištenja sredstava iz EU fonda za ruralni razvoj ne samo za razvoj poljoprivrede i povećanja konkurentnosti, nego i za uređenje oblasti sigurnosti hrane, što bi, između ostalog, omogućilo povećanje opsega izvoza poljoprivrednih proizvoda animalnog porijekla iz BiH.

Ostajemo bez sredstava iz IPA-e?

Predstavnici Delegacije EU u BiH su tražili i dobili saglasnost ministra Dedića da predstavlja Federaciju BiH na sastanku kojeg će uskoro organizirati Evropska unija po pitanju usvajanja pomenute strategije. Predstavnici EU su naglasili da ukoliko strategija ne bude usvojena u toku ove godine, BiH neće biti u mogućnosti koristiti sredstva IPA-e sve do 2020. godine.

"Svjestan sam da ne može biti rasta konkurentnosti poljoprivredne proizvodnje i stvaranja povoljnijeg ambijenta na ruralnom prostoru bez mjera ruralnog razvoja. Nažalost, zbog nedovoljnog izdvajanja sredstava iz budžeta Federacije BiH, Ministarstvo nije u mogućnosti provoditi ove mjere, ali bi upravo sredstva iz EU fonda za ruralni razvoj bila idealno rješenje za pokretanje strukturne transformacije sektora i rast konkurentnosti", naglasio je Dedić.

Inače, ispred Delegacije sastanku su prisustvovali šef Sektora za kooperacije Melvin Asin, šef Operativnog odjela za ekonomske reforme, infrastrukturu i prirodne resurse Andrea Marco Vera i Maja Došenović, program menadžer za Acquis poglavlja 11, 12 i 13.

Foto: fmpvs.gov.ba


Tagovi

Šemsudin Dedić IPA Strategija poljoprivrede Ruralni razvoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.