Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Projekt Farma 2
  • 22.08.2016. 15:00

3,5 miliona dolara za bh. poljoprivrednike!

U sklopu projekta Farma 2 bh. poljoprivrednici u narednih pet godina moći će računati na prijeko potrebnu pomoć od 3,5 miliona dolara godišnje bespovratnih sredstava.

Foto: romrodinka/bigstockphoto.com
  • 457
  • 22
  • 0

U sklopu projekta Farma 2 bh. poljoprivrednici u narednih pet godina moći će računati na prijeko potrebnu pomoć od 3,5 miliona dolara godišnje bespovratnih sredstava.

"Cilj projekta je povećanje konkurentnosti i pristup tržištu, sredstva su namijenjena privatnom sektoru jagodičastog voća i mljekarstva, a takođe uskoro ćemo raspisati javni poziv za sektor ljekovitog bilja, voća, povrća i meda", rekla je Meriha Manojlović, vršilac dužnosti direktora Projekta razvoja tržišne poljoprivrede "Farma 2" za teritoriju BiH, pišu nezavisne.com.

Maksimalni grant iznosiće 50.000 dolara, a poziv traje do 15. septembra. Prijaviti se mogu zanatlije, zadruge, udruženja i komercijalna preduzeća. Projekat Farma 2 podržale su Vlada SAD i Kraljevina Švedska, rekla je Manojlovićeva. Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača - mljekara RS, kazao je da se radi o jako korisnom projektu koji može mnogo toga dobrog donijeti poljoprivrednicima.

Nisu svi oduševljeni projektom!

S druge strane, mišljenje Usorca i pozitivan stav o projektu ne dijeli njegov kolega iz Federacije BiH Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Federacije BiH. "Iskren da budem, vrlo sam skeptičan kada je u pitanju ovaj projekat i protiv sam toga. Ovo govorim zbog toga što, koliko sam ja shvatio, ovo je projekat samo za velike proizvođače, dok mali čovjek opet neće ništa dobiti, a valjda bi trebalo da bude suprotno", kaže Bićo i naglašava da ni država nema ništa bolji stav prema malom proizvođaču. "Veliki su do sada potrošili stotine miliona, od stranih projekata, države, entitetskih vlasti, i šta su pravili? Ništa! Poljoprivreda nam je u katastrofalnom stanju", kaže on.

Pored standardnih grana poljoprivrede za koje se tradicionalno daje pomoć, u narednom periodu će biti raspisan konkurs i za nepravedno zaboravljenu granu - pčelarstvo. "Naši članovi do sada nisu koristili pomoć iz stranih projekata iz prostog razloga što pčelari nisu bili uvršteni među kategorije koje mogu aplicirati", navode u banjalučkoj pčelarskoj zadruzi "Matica".

Izvor: Nikola Vidačković/nezavisne.com, Foto: romrodinka/bigstockphoto.com


Tagovi

Farma 2 Projekt Voćarstvo Mljekarstvo Financiranje