Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka proizvodnja
  • 11.02.2016. 11:00

Poljoprivredna proizvodnja uz očuvanje okoliša

Neophodni su novi tehnološki i razvojni pristupi kako bi se, uz očuvanje prirodnih bogatstava, zadovoljile rastuće potrebe stanovništva za hranom.

  • 391
  • 173
  • 0

Agroekologija ili poljoprivredna ekologija je interdisciplinarno područje istraživanja u kojem primjena ekoloških principa služi za postizanje produktivne poljoprivredne proizvodnje, uz uslov očuvanja prirodnih resursa.

Agroekologija također proučava utjecaj širih problema okoliša na poljoprivredne procese i tehnologije. Poljoprivredna proizvodnja ne može se posmatrati odvojeno od problematike okoliša. Neophodni su novi tehnološki i razvojni pristupi kako bi se, uz očuvanje prirodnih bogatstava, zadovoljile rastuće potrebe stanovništva za hranom.

Zato je potrebno dobro poznavanje složenih i dugoročnih interakcija između prirode i čovjeka. Očuvanje kvalitete životne sredine je neophodan preduslov opstanka bića. Poljoprivreda, kao temeljna ljudska aktivnost, treba biti usklađena s karakteristikama okoliša te nastojati povećati prirodni potencijal plodnosti tla, pridonijeti očuvanju kakvoće vode i smanjenju emisije stakleničkih plinova.

Zelene grane/Raf Production za N1, novinarka: Lana Fazlić, snimatelj: Mirza Hodžić, montažer: Amel Begić


Tagovi

Agroekologija Ekološka proizvodnja Očuvanje okoliša Poljoprivredni procesi Staklenički plinovi


Partner

Raf Production

Palmira Toljatija 5, 11070 Novi Beograd, Srbija
tel: +381 (0) 11 78 52 771, e-mail: office@rafproduction.rs web: http://www.rafproduction.rs/

Izdvojeni tekstovi

KLUB

"Voda za mir", tema je ovogodišnjeg Svjetskog dana voda koji se obilježava 22. ožujka. Čak 2,2 milijarde ljudi živi bez pristupa zdravstveno ispravnoj vodi, a temeljni fokus obilježavanja ovoga dana je postizanje jednog od ciljeva održivog... Više [+]