Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska proizvodnja
  • 20.09.2016. 12:00

Od ljekovitog bilja - do afričkog kiwana!

Manifestacija “Dani organske proizvodnje ZDK 2016” nakon otvorenja u Visokom danas je u Zenici, a potom seli u Travnik te Bugojno.

  • 1.428
  • 147
  • 0

U sklopu promocije organske hrane, manifestacija "Dani organske proizvodnje ZDK 2016" svečano je otvorena u Visokom u organizaciji Saveza Organsko FBiH i Organsko Srednjobosanskog kantona pod sloganom "Tako jednostavno, tako zdravo-organsko".

Po tmurnom i izuzetno kišovitom vremenu sajam organske proizvodnje je stigao u Visoko gdje je okupio 26 proizvođača-izlagača. Međutim, izreka da se po jutru dan poznaje ovaj put nije bila tačna. Već do 11 sati oblaci su se razišli, prosijalo je sunce, te pristigao veliki broj proizvođača i gostiju. Predsjednik Saveza Organsko FBiH Sead Herceg svečano je otvorio ovogodišnji sajam uz dodjelu tzv. "Zlatne korpe organskih proizvoda" općinskoj načelnici glavnom pokrovitelju ovog sajma u Visokom.

Degustacija afričke dinje

Vlašičke visoravni, medonosna polja iz Posavine, ljekovito livadno bilje sa Ponjera su neka od mjesta sa kojih su stigli proizvodi izloženi na štandovima. Primjetno je da je veliki broj pčelara uzeo učešće, iako po ko zna koji put ističu da je ova godina izuzetno loša bila zbog vremenskih neprilika.

Afrički kiwano iz domaćeg uzgoja

Razno ljekovito bilje, biljni preparati, domaći sokovi, ukrasno bilje, med i ostali pčelinji proizvodi, svježe voće i povrće te gljive bila je raznovrsna ponuda izložena kupcima.

Svakako nešto novo, i neuobičajeno uvijek privuče najviše pažnje, pa tako i ovaj put. Na izložbenom štandu Dženana Hodžića inače inžinjera saobraćaja svima poznatog kao repera Dr. Zo iz Visokog svi posjetitelji su mogli kupiti i uživati u degustaciji domaće uzgojenog kiwana - afričke dinje.

Ovakvi sajmovi i skupovi uvijek dobro dođu proizvođačima za promociju i prodaju svojih organskih proizvoda, ali i za upoznavanje, ostvarivanje novih konekcija, edukaciju te dijalog vezan za unapređenje ove proizvodnje. U razgovoru sa izuzetno vrijednim proizvođačem Vladimirom Ferzanovićem što pokazuje raznovrsna ponuda na njegovom štandu, stiče se dojam da kupci još uvijek nemaju dovoljno svijesti i znanja o razlučivanju šta je zdrav organski proizvod, odnosno što je organski uzgojeno povrće skuplje od onog iz obične konvencionalne proizvodnje.

Sajam ide dalje

Također, Ferzanović ističe da je potrebno malo "pogurati", sa bilo kojeg nivoa vlasti, one proizvođače koji imaju sve uslove za sistem organske proizvodnje, ali nemaju sredstava sa kojima bi uspjeli dobiti potrebni certifikat koji se plaća akreditovanoj certifikacijskoj kući.

Na kraju važno je da su svi zadovoljni, pa tako i kupci kojih je bilo zaista u zavidnom broju, pa i sami proizvođači koji su mogli na taj način naplatiti svoj rad i trud. Manifestacija "Dani organske proizvodnje ZDK 2016" se nastavlja dalje. Već danas (20.09.2016.) proizvođači se sele u Zenicu. Zatim nastavljaju 22.09. u Travniku, da bi manifestacija bila zatvorena 23.09. regionalnim sajmom poljoprivrede i ekoturizma "Zlatna jesen Bugojno 2016".


Fotoprilog


Tagovi

Organska hrana Visoko Sajam Proizvođač Sead Herceg Pčelari Dženan Hodžić Kiwano Proizvođači Vladimir Ferzanović Kupci Certifikat Rad Trud


Autor

Adi Pašalić

Više [+]

Magistar Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta u Sarajevu sa specijalizacijom na odsjeku Tehnologija uzgoja životinja. Autor je dva samostalna razvojna projekta i jednog istraživačkog rada iz područja mljekarstva. Najviše ga zanimaju teme iz područja uzgojno selekcijskog rada i farmerskog poslovanja.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]