Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 22.10.2016. 08:00

Na imanju podigli eko heljdu, povrće, aroniju

Porodica Stupar ima certifikat da je njihova proizvodnja u potpunosti organska, no do podsticaja ne mogu jer su iz Banja Luke, a zemljište je u Federaciji...

Foto: porodica Stupar
  • 9.795
  • 1.429
  • 0

Na nedavno održanom sajmu organske poljoprivrede u Banja Luci predstavila se i porodica Stupar koja se bavi organskom poljoprivredom. Ovo je bio njihov prvi nastup na nekom sajmu i predstavile su se svojim proizvodima: brašnom od heljde, ljekovitim biljem, povrćem, ljekovitim uljima i kremama.

Na svom imanju u selu Krnjeuša u opštini Bosanski Petrovac, na 600m nadmorske visine, gaje: heljdu, krompir, bijeli luk, crveni luk, mrkvu, grah, nanu, neven, kantarion, matičnjak, bosiljak, peršun, rukolu, žalfiju, a zasadile su i aroniju. Svake godine sade nove biljne vrste i proširuju proizvodnju. Od ljekovitog bilja pripravljaju razne proizvode kao što su ulje od kantariona, ulje od nevena, krema od nevena i druge proizvode.

Na imanju u selu Krnjeuša bave se organskom proizvodnjom

Sljedeće godine proizvode i brašno od spelte

"Naše ljekovito bilje sušimo prirodnim putem, a osušene listove ili cvjetove pakujemo cijele i možete ih koristiti za čajeve ili kao začin. Listovi i cvjetovi sačuvani cijeli sadrže mnogo jači miris i aromu od usitnjenog. Sve se ručno obrađuje, tako da u našim pakovanjima imate čistu biljku bez bilo kakvih primjesa. Veoma nam je važan kvalitet naših proizvoda i tome se posvećuje posebna pažnja. Isto tako, od nevena, kantariona pravimo macerate sa hladno cijeđenim uljima koji su prava blagodat za našu kožu i zdravlje. Tu se nađu i melemi, tinkture... Heljdu meljemo i pakujemo brašno, a od sljedeće godine imaćemo u ponudi i brašno od spelte", kaže Rada Stupar.

Svoje proizvode plasiraju preko facebook stranice Bio bašta "Stupar", a od nedavno njihove proizvode možete pronaći u jednom banjalučkom bio shopu.

Porodica Stupar je oduvijek voljela boravak u prirodi, biljke i zdrav način života. Zahvaljujući bogatoj zbirci literature o organskoj proizvodnji i malom vrtu u dvorištu ispred kuće u Banja Luci članovi ove porodice raspolagali su znanjem neophodnim za bavljenje organskom poljoprivredom. U nastojanju da poboljša kvalitet života i hrane gospođa Rada je bila inicijator povratka i obnove starog porodičnog imanja.

"U potrazi za zdravom hranom, veoma smo se rastužili kada smo shvatili da u našim velikim trgovačkim centrima ne možemo da kupimo organsko voće i povrće, da uvozimo proso, heljdu, speltu...a naš djed je to nekada uzgajao u Krnjeuši na zapadnim padinama Grmeča. Bez mnogo razmišljanja odluka je pala. Spakovale smo se i otišle u Krnjeušu, našu djedovinu, na zemljište koje se nije obrađivalo 20 godina, obraslo šibljem i drvećem. Napravile smo plan čišćenja, uzele alatke u ruke i počele da krčimo i čistimo nekadašnje oranice", kažu sestre Olja i Božana.

Posjeduju i certifikat, ali se ne mogu registrovati kao poljoprivredno gazdinstvo

Sestre su bivše reprezentativke Bosne i Hercegovine u košarci i dugogodišnje bavljenje sportom ih je naučilo da samo sa radom i trudom mogu postići dobre rezultate. Uz volju, motike, ručnu kosu, sjekiru, a bez traktora, kosilice pristupilo se obnovi imanja i pokretanju organske proizvodnje povrća i ljekovitog bilja.

Posjeduju certifikat organske proizvodnje

Nakon odluke da se bave organskom proizvodnjim, bez upotrebe pesticida i vještačkih đubriva, 2013. godine započinju sa poljoprivrednom proizvodnjom. Rezultati analize zemljišta su pokazali da se radi o veoma kvalitetnom zemljištu na kome se mogu uzgajati razne vrste voća, povrća i ljekovitog bilja. U razgovoru sa stručnjacima i poizvođačima odlučile su da započnu proizvonju nevena pored proizvodnje povrća za vlastite potrebe.

Već sljedeće godine su proširile proizvodnju i povećale broj biljnih vrsta koje uzgajaju. 2015. godine su aplicirale za certifikaciju kod certifikacione kuće OK kontrola u Sarajevu i iste godine dobile certifikat za organsku proizvodnju u konverziji. Ove godine su dobile certifikat da su organski proizvođači zbog toga što se njihovo imanje nalazi u netaknutoj prirodi, da godinama nije obrađivano i da se porodica Stupar u potpunosti opredjelila za organsku poljoprivredu.

Zakon ih ne prepoznaje

Organsko je njihov način života

U svom nastojanju da se bave organskom poljoprivredom ova porodica nailazi na prepreku nadležnih institucija, jer ih Zakon ne prepoznaje. Prema riječima gospođe Rade: "Pokušali smo da registrujemo poljoprivredno gazdinstvo u Banja Luci, ali su nam u APIF-u rekli da ne možemo zato što je zemljište u Federaciji BiH. U Bosanskom Petrovcu je slična situacija. Zemljište jeste u Bosanskom Petrovcu, ali mjesto prebivališta je u Banja Luci. Time su nam dali do znanja da nemamo pravo na podsticaje. Ipak, nismo se predavale."

U zahtjevnoj organskoj poljoprivredi prate plodored, vode računa o dobrim i lošim susjedima, koriste organska đubriva, kompost, a za zaštitu biljaka same prave prirodne pripravke od ljekovitog bilja. Mehanizovanu obradu su svele na minimum: oranje, frezanje i vršidbu. Sve ovo traži puno fizičkog rada, svakodnevnu brigu o biljkama i bez velike ljubavi teško bi išlo.

"U budućnosti planiramo da širimo proizvodnju, uvodimo nove biljne vrste i povećavamo površine sa zasadima. Cilj nam je da svaki naš proizvod upakujemo i ponudimo našim kupcima. Lično smo se uvjerili tokom ove četiri godine kakvu blagodat nudi čista sredina, zdrava hrana i voda, fizički rad i radost koju možete samo tu da osjetite. Organska proizvodnja je naš način života", poručuje porodica Stupar.

Foto: porodica Stupar


Povezana biljna vrsta

Neven

Neven

Engleski naziv: Common marygold | Latinski naziv: Calendula officinalis L.

Neven je ukrasna biljka, a suhi cvijet sve se više upotrebljava kao sastojak masti za liječenje upale sluznica i obnavljanje epitelnih ćelija i kao antiseptik. Morfološke... Više [+]

Kantarion

Kantarion

Engleski naziv: St. John's wort | Latinski naziv: Hypericum perforatum

Kantarion je višegodišnja zeljasta biljka. Latinski naziv biljke – Hypericum perforatum – potječe od grčkih riječi hyper = iznad i exion = misao, što označava njenu posebnu... Više [+]

Heljda

Heljda

Sinonim: - | Engleski naziv: Buckwheat | Latinski naziv: Fagopyrum esculentum Moench.

Heljda je vrlo stara krušarica porijeklom iz Azije. Uzgaja se zbog zrna koje je dobro probavljivo i služi i kao dijetalna hrana. Zbog sličnosti u hemijskom sastavu zrna kao i... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Eko proizvodnja Organska proizvodnja Organska poljoprivreda Banja Luka Certifikat Neven Kantarion Melem Macerat Heljda Heljdino brašno


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.