Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vlastitim snagama
  • 26.04.2016. 12:30

Krš pretvorio u imanje s 250 stabala trešanja

U selu Čerigaj kod Širokog Brijega Damir Musa stvorio je impozantno imanje. Na njegovu OPG-u danas je 250 stabala trešanja, plastenici s 1600 sadnica krastavaca, mladi krumpir, ali i tri krave koje slobodno pasu na pašnjaku.

Foto: Arhiva obitelji Musa
  • 2.470
  • 110
  • 0

Bez ičije pomoći i poticaja, tek uz jaku volju, vlastitim rukama i novcem, obitelj Damira Muse stvorila je u selu Čerigaj kod Širokog Brijega impozantno imanje. Na njegovu OPG-u danas je 250 stabala trešanja, plastenici s 1600 sadnica krastavaca, mladi krumpir, ali i tri krave koje slobodno pasu na pašnjaku.

Sve je počelo prije šest godina kada je Damir, iskrčivši kameno tlo hercegovačkog krša, stvorio podlogu za prva stabla trešanja - ekološki uzgojena stabla.

Mlade trešnje tek će doseći rodnost

Sedam tona krastavaca i tona trešanja

"Sve trešnje su nakalamljene na raseljku što je divlja podloga koja odlično trpi sušu a daje specifičan ukus trešnjama. Ima dug vijek tako da za života neću trebati saditi druge. Naravno, ja sam to sve nakalemio a sve su ukopane u prirodi i presađene pa nakalemljene", kaže Damir dodajući da su trešnje mlade i tek trebaju doseći rodnost.

No već sada svako stablo može dati 20 do 25 kilograma vrhunskog ploda. Lani su, pak, ubrali nešto više od tone trešanja, a sigurno je da će ih s godinama biti i do pet tona. Na 400 metara kvadratnih izgrađenih plastenika imaju 1600 sadnica krastavca za čiji uzgoj koriste stajsko gnojivo od krava.

"Uzgojimo oko sedam tona krastavaca, a od kravljeg mlijeka pravimo domaći sir", objašnjava Damir čije imanje se nalazi u kraju koje još uvijek nema vodu pa je trebalo izgraditi i bazene za natapanje.

"Moram napomenuti da su bazene za skupljanje vode pravili moj otac i djed i žao mi je bilo da sve to bude uzalud pa sam počeo korak po korak širiti proizvodnju", dodaje mladi poduzetnik kojemu je obitelj potpora, ali i velika pomoć na imanju.

Odmor za dušu nakon konobarskog posla

Pomažu mu supruga Sanja, inače nezaposlena profesorica hrvatskog jezika, troje djece Anđela (16), Lara (11) i Teo (5), majka i otac. Svatko ima svoju zadaću.

Na imanju su i tri kravice

"Žene su mi zadužene za kravice a ja za ovo ostalo. Osim naravno branja plodova jer tad smo svi u branju i sortiranju a distribuciju plodova vršimo po narudžbi i naravno imamo puno njih koji dolaze na imanje kupiti plodove. Svi imamo jaku volju za to počev od majke pa do najmlađih. Naravno ja sam pokretač i vođa svega, donosim odluke jer netko mora odlučivati i biti odgovoran za sve", dodaje Damir kojemu je tek 37 godina i kojemu rad na imanju nije jedini posao. Naime, svaki dan Damir vrijedno radi kao konobar.

"Ovo što radim doma dođe mi kao odmor za dušu poslije posla" - smije se Damir, ali i dodaje da je zahvaljujući konobarskom poslu uspio odraditi dobar marketing pa mu prodaja nije problem.

Ima dogovore s firmama koji mu otkupljuju veće količine, no i u startu uspijeva sve prodati malim kupcima.

"Dok ne počne kod ljudi privatno uspijevati, okrećem se firmama i tak' vam to klapa. I hvala Bogu, na dobrom sam putu da uspijem", zaključuje poduzetnik čije imanje je dokaz da i krš može dati plodove. Samo treba raditi i vjerovati u sebe.

Foto: Arhiva obitelji Musa


Fotoprilog


Tagovi

Damir Musa OPG Čerigaj Široki Brijeg Trešnje Krastavci Krave Ekološki uzgoj


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.