Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Eko proizvodnja
  • 28.11.2016. 08:00

Hrana neka vam bude lijek, a lijek hrana!

Povrće i voće koje proizvede, Zijada Hasić iz Čelinca prerađuje po tradicionalnim receptima i svoje znanje prenosi na mlađe.

Foto: Zijada Hasić
  • 4.421
  • 589
  • 0

Voće i povrće sa područja Čelinca gospođa Zijada Hasić prerađuje po tradicionalnoj recepturi. Proizvodnju i preradu voća i povrća je započela prije mnogo godina za potrebe vlastite porodice, ali se vremenom njena djelatnost proširila i pronašla vjerne kupce u lokalnoj zajednici i širom Bosne i Hercegovine.

Gospođa Zijada je svoju proizvodnju zasnovala na porodičnom imanju, ali uzima i zemlju u zakup. Na raspoloživom zemljištu gaji: kukuruz, pšenicu, grah lozar (kukuruzar), tikve i bundeve, krompir, luk, blitvu, paprike, paradajz, krastavce i drugo povrće. U voćnjaku su zasađene: šljive, jabuke, kruške i dunje. Pored proizvodnje žitarica, voća i povrća bavi se sakupljanjem ljekovitog bilja i preradom. U radu joj pomažu članovi porodice. Starija kćerka i zet uzgajaju sitnu stoku, a gospođa Zijada koristi to đubrivo za đubrenje parcela na kojima gaji zdravo povrće, žitarice i voće.

Povrće i voće koje proizvede, preradi po tradicionalnim receptima

Voće i povrće prerađuje u zimnicu

Najveći dio poljoprivrednih proizvoda prerađuje u gotove proizvode kvalitetnom termičkom preradom voća i povrća po tradicionalnim receptima. U paleti njenih proizvoda su različite prerađevine: sokovi, džemovi, marmelade, ajvar, sirupi, vina od voća, sirće, rakije, slatka, salate, sušeno voće, brašno od žitarica koje proizvodi i ostala zimnica. Ljekovito bilje koje sakuplja suši i prodaje u vidu čajeva. Bavi se i proizvodnjom tradicionalne tjestenine tarhane.

Kako ističe ova vrijedna žena: "Najviše pažnje poklanjam sakupljanju i preradi divlje kupine koja je najzahtijevnija i najteža za preradu u razne proizvode. Ovo je za mene magična biljka, jer liječi manjak željeza u krvi. Naporan rad se isplati pošto su proizvodi od divlje kupine veoma traženi kod potrošača zbog svoje kvalitete."

Učesnik je brojnih sajmova širom BiH: u Jajcu, Sarajevu, Nevesinju, Doboju, Čelincu, Banja Luci, Travniku... Na ovim sajmovima imala je priliku da prisustvuje raznim prezentacijama, radionicama i okruglim stolovima sa raznim temama vezanim za bavljenje poljoprivrednom proizvodnjom, preradom poljoprivrednih proizvoda i proizvodnjom zdrave tradicionalne hrane. Izlažući na sajmovima bila je u prilici dati intervjue brojnim novinarskim ekipama, domaćim i stranim, u kojima je promicala značaj proizvodnje i prerade zdrave hrane, humanitanog rada i volonterizma.

"Cilj mi je da podignem svijest svim ljudima o značaju i potrebi konzumiranja zdrave, domaće hrane i zbog toga nastojim da moji proizvodi budu što kvalitetniji i proizvedeni od zdravog voća, povrća i žitarica", kaže.

Aktivna je u lokalnoj zajednici

Više od dvanest godina bavi se humanitarnim i volonterskim radom u multietničkoj sredini sa djecom, omladinom, ženama, povrtanicima, raseljenim licima, poljoprivrednicima, ugroženim. Radila je kroz udruženja "Budućnost" i "Sunce", a danas je samostalna aktivistica lokalne zajednice i članica Savjeta mjesne zajednice. Njen moto koji je pokreće u humanitarnom i volonterskom radu je: "Onome ko posrne treba pružiti ruku, a ne gurnuti ga da potone".

Svoje dugogodišnje iskustvo i znanje u pripremanju zdrave hrane i zimnice prenosi mlađim generacijama. Svake godine njeno dvorište postaje ogledna učionica u kojoj svoje umijeće termičke prerade voća i povrća, proizvodnje zimnice prenosi mlađim ženama i djevočicama školskog uzrasta.

Mnogo je mogućnosti za bolji i zdraviji život

"Tvrdim da se radom može sve postići i da je mnogo mogućnosti za bolji i zdraviji život. Samo je do nas, žena ruralnog područja, kako ćemo te mogućnosti pronaći i iskoristiti", navodi gospođa Zijada. "Moj cilj je ekonomsko osnaživanje žena na selu kojima mogu poručiti da poslije svakog sajma, poslije svake svoje aktivnosti i doprinosa mojoj lokalnoj zajednici postajem sve jača i čvršća, odlučna i samouvjerena da je sve lako i da za mene nema problema i prepreke koju ne mogu riješiti i prevazići".

Zbog svoje angažovanosti u lokalnoj zajednici dobitnica je zahvalnice predsjednika Skupštine opštine Čelinanac za 2011. godinu povodom Dana opštine Čelinac. Sarađuje sa brojnim agencijama koje rade na ekonomskom osnaživanju žena.

Organizovala je "Kurs šivanja" za mlade žene i djevojke. Svoje aktivnosti redovno predstavlja na stranicama Čelinačkih novina i na sajtu opštine Čelinac.

Problemi u nabavci potrebne opreme za preradu voća i povrća

U svojoj proizvodnji voća, povrća i žitarica se nije susretala sa većim problemima: "Sve što je vezano za ovu proizvodnju treba uraditi kako je potrebno i na vijeme. U ovaj rad treba dosta uložiti, i sebe i vremena, i na kraju ubrati plodove svoga rada".

Gospođi Zijadi najveći problem u proizvodnji je što ne posjeduje odgovarajuću opremu i uređaje za pripremu i termičku preradu voća i povrća koji bi joj olakšali rad. Sve obavlja na tradicionalan način uz ulaganje velikog napora. To joj otežava rad i sprečava u širenju proizvodnje. Veliki dio voća i povrća direktno prodaje zbog malih mogućnosti prerade.

Radom se može sve postići i mnogo je mogućnosti za bolji i zdraviji život. Samo je do nas, žena ruralnog područja, kako ćemo te mogućnosti pronaći i iskoristiti, kaže ona.

Bez uspjeha se obraćala raznim Ministarstvima i agencijama i bila bi zahvalna svima koji joj na bilo koji način mogu pomoći u nabavci: šerpe sa poklopcem, prese za voće, drobilice za voće i povrće, sokovnika, šporeta na čvrsto gorivo i kazana od inox-a od 80l.

I za kraj ova vrijedna žena ističe značaj i potrebu korištenja zdrave hrane i poručuje: "Hrana neka ti bude lijek, a lijek neka ti bude hrana jer život nema reprizu".

Foto: Zijada Hasić


Fotoprilog


Tagovi

Eko proizvodnja Čelinac Zimnica


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.