Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prezimljavanje štetočina
  • 09.12.2016. 08:00

Gdje se skrivaju štetočine tokom zime?

Poznavanje prezimljujućih formi štetočina omogućiće nam da preduzmemo aktivnosti u cilju suzbijanja i smanjenja populacije štetočina.

  • 2.705
  • 323
  • 0

Dolaze zima, snijeg i većina ljudi će pomisliti da se u povrtnjacima i voćnjacima ništa ne dešava. Međutim, ispod prividnog mira i snijega odvija se život mnogih štetočina. Rezultat njihovog djelovanja će se vidjeti u proljeće. Na kori, pukotinama, ranama grana, stabla, korjenovog vrata, u opalom lišću na tlu, u upredenim gdijezdima na granama, mumificiranim plodovima prezimjeće mnoge štetočin i prouzrokovači oboljenja. Sve dok vremenske prilike dozvoljavaju potrebno je vršiti sanitarno čišćenje voćnjaka i bašti, a tokom zime vršiti redovne preglede i preduzimati dalje aktivnostu u cilju zaštite voćnih sadnica ili zimskog povrća.

Opalo lišće je potrebno sakupiti i ukloniti. Od opalog lišća može da se napravi listinac - prirodno đubrivo nastalo razlaganjem lišća. U slojevima opalog lišća skrivaju se mnoge štetočine i prezimljavaju. Spore i micelij mnogih prourokovača prezimljuju u opalom lišću.

Sanitarna rezidba voćnih stabala

Prije niskih temperatura potrebno je izvršiti sanitarnu rezidbu voćnih stabala. Ovom rezidbom uklanjamo sve slomljene i oštećene grane, grane na kojima su vidljivi siptomi zaraze. Ukloniti sva upredena gnijezda štetnih insekata i mumificirane plodove koji su izvor zaraze za sljedeće proljeće.

Crveni pauk je štetočina koja prezimljava u formi jaja. Najčešće jaja odlaže na mlađim granama, obično dvogodišnjim, i na račvištima. Jaja su veoma malih dimenzija od 0,1 do 0,15mm, crveno obojena i sakupljena u grupama.

U cilju smanjenja prezimljujuće populacije može se vršiti četkanje kore grana, stabla, ljuštenje kore, postavljanje ljepljivih lovnih pojaseva, sakupljanje upredenih gnijezda i slično.

Lisne i štitaste i su štetočine čije prisustvo primjetimo na početku svakog vegetacionog perioda. Veličina, oblik, boja i način polaganja jaja su svojstveni za vrstu. Najčešće jaja polažu na kori grana, u pukotini kore, ispod štitića, vunastih tvorevina. Jaja lisnih ušiju se nalaze odložena na površini kore grana. Najčešće jaja odlažu pojedninačno na jednogodišnjim grančicama. Veličina jaja je 0,5mm, a boja je crna.

Kalifornijska štitasta uš prezimljava na kori grana i stabla ispod malog štita. Njen štit predstavlja zaštitu za prezimljujući oblik, sive je boje, spljošten i na prepoznaje se po koncentričnim krugovima.

Krvava uš prezimljava u grupama koje su zaštićene voštanom materijom. Zbog te pojave čini se da na stablu vidimo komadiće bijele vune. Prezimljava u pukotinama kore grana i stabla, uz rane i mjesta reza. Najvše se za prezimljavanje povlači na mjesta oko korjenovog vrata i na deblje korijenje uz stablo do dubine od 10 do 15cm.

Prezimljujuća forma leptira glogovca prezimljava u listu koji se njiše na paučinastoj niti. Kako god vam ovaj prizor izgledao idilično ove listove prikupite i uništite. Kukavičja suza je još jedan leptir koji prezimljava u formi jaja, a svoja jaja polaže na tankim grančicama u formi prstena. Na površini kore grana i stabla, njenim pukotinama prezimljavaju i mnoge druge štetočine: moljci, jabučna zapetasta uš i mnogi drugi.

U cilju smanjenja prezimljujuće populacije može se vršiti četkanje kore grana, stabla, ljuštenje kore, postavljanje ljepljivih lovnih pojaseva, sakupljanje upredenih gnijezda i slično. Sve što smo sakupili treba spaliti.

Prouzrokovači mnogih oboljenja prezimljavaju u opalom lišću, mumificiranim plodovima, zaostalim plodovima, zaraženim mladarima i granama. Čađava pjegavost lista i krastavost plodova jabuke je oboljenje čiji prouzrokovač prezimljava u opalom lišću i zaostalim plodovima. Pepelnica je prepoznatljiva po stvaranju kržljavih "bijelih mladara" koji se moraju odstraniti tokom sanitarne rezidbe.

Redovan pregled na glodare

U bašti ukloniti biljne ostatke i kompostirati ih ili iskoristiti za formiranje novih gredica. Pokupiti zaostale plodove. Kod uklanjanja biljnih ostataka ostatke paradajza i krompira ne koristiti za kompostiranje, jer su izvor spora plamenjače. Ukoliko se ostaci paradajza koriste za kompostiranje taj kompost ne upotrebljavati u bašti ili blizini bašte. Ostatke patlidžana sakupiti sa korijenom, prosušiti i spaliti. Puževi odlažu svoja jaja u spletu korijena patlidžana radije nego što je to slučaj sa drugim vrstama povrća. Cikla je još jedna povrtna vrsta koja privlači puževe da odlažu jaja na površini korijena uz lisnu rozetu. Pored ove dvije povrtnice puževi će odlagati svoja jaja i na druge vrste, ali u mnogo manjoj mjeri. Jaja puževa izgledaju kao male, bijele perlice i sakupljena su u gomilicama.

Rovac se povlači na mjesta bogata organskom materijom koja će svojim raspadanjem da stvara povoljne uslove za njegovo prezimljavanje. Često se može pronaći u stajskom đubru, kompostu, malču, ispod drveta (panj, daska), kartona koji se nalaze na površini tla.

Vršiti redovne pregleda na prisutnost miševa i drugih glodara i na osnovu stanja na terenu preduzimati aktivnosti u cilju njihovog suzbijanja. Oni su aktivni cijele zime, a redovan su pratilac ljudi. Miševi i pacovi se od hladne zime sklanjaju u objekte u kojima ima hrane. Veliki pomagači u našoj stalnoj borbi sa štetočinama su ptice i zbog toga ih je potrebno privući i zadržati u našim voćnjacima i baštama. Tokom zime potrebno ih je hraniti kako bi ostale i umjesto nas uništavale štetočine.

Nikada nećemo moći u potpunosti uništiti štetočine i prouzrokovače oboljenja, ali ćemo brigom i radom moći da ih držimo pod kontrolom u voćnjacima i baštama.


Tagovi

Prezimljavanje štetočina Zima Insekti Lisne uši Kukavičja suza Krvava uš Rovac Glogovac Crveni pauk


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.