Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova pravila
  • 25.10.2016. 12:00

Elektronska certifikacija organskih proizvoda

Nova pravila će pomoći unaprijeđenju sljedivosti organskih proizvoda i smanjenju potencijalnih prevara.

Foto: bigstockphoto.com/pilipphoto
  • 233
  • 9
  • 0

U skladu s preporukama revizorskog suda i zahtjeva ministara država članica EU u 2011. za rješavanjem problema u vezi s praćenjem kretanja organskih proizvoda i konzistentosti uvoznih provjera, nova pravila će pomoći unapređenju sljedivosti organskih proizvoda (posebno jačanju odredbi bezbjednosti hrane) i smanjenju potencijalnih prevara.

Od izmjena se takođe očekuje da će smanjiti administrativna opterećenja za operatere i vlasti, i obezbjediti sveobuhvatnu statistiku podataka o uvozu organskih proizvoda.

Evropski komesar za poljoprivredu Phil Hogan povodom najavljenih izmjena izjavio je: "Toplo pozdravljam modernizaciju sistema za monitoring uvoza organskih proizvoda. Ovo nije samo usluga koja će doprinijeti pojednostavljenju rada operatera i tako olakšati trgovinu, nego će takođe obezbijediti povećanje povjerenja potrošača u organske proizvode."

Olakšana trgovina organskim proizvodima

Nova pravila Evropske unije sistema elektronske certifikacije za uvoz organskih proizvoda objavljen je 19. oktobra i biće primijenjen za šest meseci. U praktičnom smislu, promjene će zahtijevati dodatno uvozne certifikate u Kontrolu trgovine i ekspertskog sistema (TRACES) - postojećeg elektronskog sistema Evropske unije. Dostupan 24 sata u sedam dana, TRACES sistem će olakšati trgovinu omogućavajući trgovinskim partnerima i nadležnim organima olakšan pristup infomacija o kretanju pošiljki i ubrzavanju administrativnih procedura. Takođe obezbijediće brzo reagovanje na opasnosti po zdravlje praćenjem pošiljki i olakšati upravljanje rizicima nepodobnih pošiljki.

Nakon stupanja na snagu 19. aprila 2017. pravila predviđaju prijelazni period od šest mjeseci tokom kojih će se koristiti i elektronski i certifikat na papiru. Od 19. oktobra 2017. godine uvoz organskih proizvoda pokrivaće se samo preko elektronske certifikacije.

Foto: bigstockphoto.com/pilipphoto


Izvori

Agri EU


Tagovi

Potrošači Uvoz organskih proizvoda Elektronska certifikacija TRACES


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistar je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

Pokrenuli farmu koka i osigurali egzistenciju. Trenutno imaju 2000 🐔 nosilica, a dnevno proizvedu više od 1600 🥚.
Obitelj Vidović #Ljubunci #ProzorRama 🌞