Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Organska poljoprivreda
  • 10.11.2016. 12:00

BiH ima izvrsne potencijale za organsku proizvodnju

Ostaje nam da razvijemo dobar zakonski okvir kojim ćemo osigurati ispunjavanje strogih zahtjeva za ovu vrstu proizvodnje, kako bismo pružili sigurnost i stekli povjerenje potrošača kako na domaćem tako i inozemnom tržištu, kaže ministar Dedić.

Foto: Facebook/Udruženje građana Nešto više
  • 1.303
  • 63
  • 0

Međunarodna konferencija "Stanje i perspektive organske proizvodnje u BiH" u organizaciji Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH te u saradnji sa firmom Aqua Power iz Austrije, održana je u prostorijama Vanjskotrgovinske komore BiH u Sarajevu.

Uz prisustvo predstavnika Austrijske privredne komore i vodećih aktera u sektoru organske proizvodnje, konferenciju je otvorio federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić istakavši pri tome važnost usvajanja Zakona o poljoprivrednoj organskoj proizvodnji za daljnji razvoj i unapređenje ove perspektivne vrste proizvodnje za kojom vlada velika potražnja na tržištu.

Zakonska regulativa

"S obzirom da postoji sve veći interes i svijest kod potrošača, posebice u Zapadnim zemljama ali i šire, o svim dobrobitima organske proizvodnje, ne samo po ljudsko zdravlje, nego i očuvanje biološke raznolikosti kao i općenito zaštite okoliša, nastojimo urediti ovu oblast i stvoriti dobre zakonske pretpostavke kako bi omogućili našim organskim proizvođačima da ispune pravila EU kad je u pitanju ova vrsta proizvodnje", kazao je ministar Dedić.

BiH, dodao je, već posjeduje komparativne prednosti i izvrsne prirodne potencijale za razvoj organske poljoprivrede.

"Ostaje nam još da u narednom periodu razvijemo dobar zakonski okvir kojim ćemo osigurati ispunjavanje strogih zahtjeva za ovu vrstu proizvodnje, kako bismo na taj način pružili sigurnost i stekli povjerenje potrošača kako na domaćem tako i inozemnom tržištu", kaže Dedić.

U sklopu konferencije upriličeno je i potpisivanje sporazuma o poslovnoj saradnji između Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH i firme Aqua Power iz Austrije u cilju podrške standardizaciji i unapređenju organske proizvodnje u BiH te predstavljanje Mreže organskih proizvođača Jugoistočne Europe. Programom su također obuhvaćena stručna predavanja iz ove oblasti te obilazak izlagačkih štandova organskih proizvođača.

Foto: Facebook/Udruženje građana Nešto više


Tagovi

Organska proizvodnja Šemsudin Dedić Potencijali Zakon o organskoj proizvodnji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.

Izdvojeni tekstovi

KLUB

EU RASFF obavijestio o prisustvu #aflatoksina u suhim smokvama porijeklom iz Turske čiji je uvoznik "Bernina" Široki Brijeg!