Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zdravija verzija
  • 23.10.2016. 08:00

Mladi par gradi kuću od gline i slame!

Mladi bračni par Biljana i Aleksandar Gavrić, prionuli su gradnji doma na ne baš uobičajeni način - grade je od gline i balirane slame!

  • 8.142
  • 381
  • 0

Bijeljinu su zamijenili Čađavicom, a svoj novi život započet će u kući izgrađenoj od gline i slame! Mladi bračni par Biljana i Aleksandar Gavrić, naime, u tom selu nadomak svoga grada vrijedno radi na gradnji jeftinije i zdravije varijante kuće.

"Koristi se drvo i balirana slama, ali ne obična balirana slama. Mi smo je balirali maksimalno da bude što čvršća", rekla je za Elta HD Biljana koja je inače i diplomirala pejzažnu arhitekturu.

Biljana vrijedno radi na kući

Mladi par, oboje visoko obrazovane osobe, ali nezaposlene, plac i materijal dobili su od prijatelja koji im i pomažu izgraditi kuću. Kuća je već stasala, a krov koji će biti od bilja i recikliranog materijala, će graditi na proljeće. Malterišu s glinom i sječenom slamom.

"Planiramo da potrošimo maksimalno 22.000 do 23.000 maraka, a sigurno je da ćemo dobiti 100 kvadratnih metara prostora", dodaje Aleksandar.

Tokom zime će nastaviti s radovima unutar kuće. Postavit će kablove za struju, a na proljeće nastaviti s malterisanjem. Plan je na ljeto useliti u novi dom. Debljina zida je 60 centimetara i kako objašnjava Biljana, odmah imaju i izolaciju.

Njhovi zidovi od gline i slame dišu, a ujedno osiguravaju uštede u energiji jer je razlika u temperaturi izvan i unutar kuće 15 stupnjeva. Na placu od 1.000 kvadrata, osim kuće, sve će biti podređeno ekologiji.

Izvor, foto i video: Elta HD


Tagovi

Kuća od gline i slame Biljana Aleksandar Gavrić Bijeljina Prirodni materijali


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirani agronom s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub i donosi najnovije vijesti iz svijeta poljoprivrede.