Zadnje aktivnosti

Posljednje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registrirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gljive
  • 17.10.2014. 17:30

BiH na izvozu gljiva zarađuje milijune

Prošle je godine BiH izvezla gljiva u vrijednosti 7,7 milijuna eura. Ovog je ljeta ta vrijednost iznosila 3,5 milijuna, a očekuje se da će i dalje rasti

Foto: depositphotos.com
  • 479
  • 33
  • 0

Bosna i Hercegovina nadaleko je poznata po velikim prostranstvima šuma pa ne čudi da upravo one predstavljaju veliki gospodarski potencijal ove zemlje. I tada je najčešća asocijacija drvo i njegovi potencijali, no rijetki će se prisjetiti da osim drveta, šume pružaju i druge mogućnosti zarade, poput primjerice gljiva.

U ovim se prostranim šumama svake godine uberu stotine tona gljiva, a prema navodima Aljazeera-e, većina njih završi na europskom tržištu pa se vrijednost tog plasmana mjeri u milijunima eura. Zanimljiv je i podatak da je Bosna i Hercegovina samo ovog ljeta izvezla gljiva u vrijednosti 3,5 milijuna eura te se očekuje daljnji rast izvoza.

Velika vlaga i nedostatak topline ove su godine uvelike utjecali na urod gljiva, a višak vlage uzrokovao je i trulež pa su velike količine gljiva zapravo propale već u šumi. Tako se još ne može zaključiti hoće li se dostići prošlogodišnja sezona koja je zabilježila izvoz gljiva od gotovo 850 tona u vrijednosti od 7,7 milijuna eura.

Gljivari sa područja Mrkonjić Grada ističu da je samo na njihovom području zabilježeno 1.700 vrsta gljiva, a mogu se pronaći i tartufi, vrsta čija je cijena 150 eura po kilogramu. No, naglašavaju važnost odgovornog branja kako bi se očuvala staništa i omogućila berba i narednih godina.

Foto: depositphotos.com


Tagovi

Gljive Zarada Tržište BiH Gospodarski potencijal Branje gljiva Izvoz Šuma Stanište